Bevoegd minister Maggie De Block.
Photo News Bevoegd minister Maggie De Block.

Dienst Vreemdelingenzaken heft nog altijd illegale vreemdelingen­taks

Ondanks een juridische vernietiging moet wie een langdurig visum voor ons land aanvraagt, nog steeds tot 358 euro betalen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

In september vernietigde de Raad van State de retributies tot 358 euro die ex-staats­secretaris Theo Francken (N-VA) in 2015 had ingevoerd voor wie een verblijfsvergunning van lange duur aanvraagt. De regering had onvoldoende aangetoond dat de gevraagde sommen overeen­kwamen met de administratieve kosten die de overheid voor die visa moest maken.

Drie maanden later heft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die 'vreemdelingentaks' nog steeds. DVZ en bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) baseren zich daarvoor op een juridisch achterpoortje: de KB's over de taks die de Raad van State vernietigde, zijn vervangen door nieuwe.

“Nieuwe KB's nog steeds rechtsgeldig”

"Die nieuwe KB's zijn nog steeds rechtsgeldig", zegt Freddy Roosemont, de topman van DVZ. "Daarom zullen wij de vergoeding op basis van deze nieuwe besluiten blijven toepassen", vult het kabinet van Maggie De Block aan. Zij wijst erop dat het principe van de heffing wel - door het Grondwettelijk Hof - werd goedgekeurd, en dat de Raad van State aan de rem trok vanwege de hoogte van de bedragen en de berekenwijze ervan.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yelene dekann

    Wat Francken doet is niet goed maar wat Maggie doet dat is juist terwijl het op hetzelfde neerkomt maar het krijgt een andere draai en naam. Ze is goed bezig

  • Kris Van Laer

    Is toch niet meer als normaal, probeer maar eens langdurige visa in andere landen zoals USA, Canada te bekomen... Kost je minstens paar duizend dollar, als je er al een krijgt.

Lees meer