2 Prof. dr. Pierre Van Damme
VTM Prof. dr. Pierre Van Damme

Dinsdag is coronastudiedag: “Invullen blijft belangrijk, ook als je de vorige weken al meedeed”

Dinsdag 31 maart loopt de grote coronastudie UAntwerpen voor de derde keer

Vrouwen, singles en hoger opgeleiden ervaren tijdens de lockdown een slechter welzijn en relationele spanningen. Dat is een van de conclusies die UAntwerpen-onderzoekers trekken uit de wekelijkse bevraging over gedragsveranderingen bij de bevolking tijdens de coronacrisis. Ook voor de derde ronde roepen de wetenschappers op om de enquête massaal in te vullen. Dat is mogelijk tussen 10 en 22 uur vandaag.

De voorbije dinsdagen namen honderdduizenden Belgen deel aan de coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. De UHasselt en KU Leuven steunden de bevraging reeds, en nu zet ook de Franstalige ULB haar schouders mee onder het project. Via de vragenlijst peilen de wetenschappers naar de gedragsveranderingen onder invloed van het coronavirus en de door de overheid opgelegde maatregelen.

De wetenschap heeft deze data echt nodig

Professor Philippe Beutels (UA)

“Het is belangrijk dat de deelnemers de vragenlijst wekelijks invullen”, legt professor Philippe Beutels (UA) uit. “De wetenschap heeft deze data echt nodig. We willen weten hoe de bevolking omgaat met de crisis, niet het minst om de verdere evolutie van de epidemie te kunnen voorspellen, de ziekenhuizen te helpen inschatten wat er staat te gebeuren, en het welzijn van de bevolking op te volgen. Op basis van de feedback van deelnemers werd de vragenlijst voor de derde golf weer lichtjes bijgeschaafd. We bestuderen ook de evolutie over de tijd. Dus heb je al eens meegedaan: doe nu zeker ook terug mee.”

2
UA

Minder goed slapen

De twee eerste rondes van de enquête gaven al aan dat ouderen sneller hun gedrag aanpasten en dat het aantal thuiswerkers in stijgende lijn is. Drie deelnemers op de vier doen momenteel aan thuiswerken.

Vandaag, in afwachting van de derde bevraging, gaven de onderzoekers nog enkele resultaten mee. Een derde van de deelnemers gaf aan minder goed te slapen en zich minder goed te kunnen concentreren. Bepaalde groepen geven een lager psychisch welbevinden aan.

“Dat zien we onder anderen bij mensen onder de 70 jaar, vrouwen, mensen die behoren tot een kleiner huishouden (singles), hoger opgeleiden, mensen zonder voltijdse betrekking en mensen die symptomen van Covid-19 vaststellen bij zichzelf of een huisgenoot”, licht epidemioloog Pierre Van Damme (UA) toe. “Bij heel wat mensen leidt de ‘lockdown light’ dus tot een slechter ervaren welzijn en relationele spanningen.”

Deelnemers tussen 13 en 45 jaar hebben merkelijk meer contacten dan andere leeftijdsgroepen

Coronastudie van UAntwerpen

Niet meer zoenen

Kwam ook aan het licht: de overgrote meerderheid geeft geen handen of zoenen meer. We zien dat vooral leeftijd een drijvende factor is voor het hebben van meer contacten. De deelnemers tussen 13 en 45 jaar hebben merkelijk meer contacten dan andere leeftijdsgroepen. Verder maken mensen met onderliggende aandoeningen minder contacten (los van hun leeftijd).

De enquête kan opnieuw worden ingevuld op dinsdag 31 maart van 10 tot 22 uur. Vorige week was het in de voormiddag enorm druk op de website, wat soms tot vertraging leidde. De bevraging kan trouwens ook worden ingevuld in het Frans, het Engels en het Duits. Invullen doet u hier.

Lees ook:

We zullen nog lange tijd in een coronawereld moeten leven (+)

101 tips om kinderen actief te houden (van ouders voor ouders) (+)

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    Albert, dan hou je minder rekening met diegenen die de regels nog altijd aan hun laars lappen. Ik heb er de laatste week véél te veel gezien, en dat had niks te maken met essentieel, integendeel

  • Albert De Vries

    Wie nu nog, ruim 14 dagen na de invoer van de coronavirus-maatregelen, coronavirusbesmet in een kliniek wordt opgenomen is of besmet op een essentiële plaats of tijdens een essentiële verplaatsing of had / verzorgt in huis een coronavirus-besmette persoon of komt besmet uit het buitenland terug plus steeds (met vertraging) hun gezinsleden. Of heeft de coronavirus-maatregelen en -hygiëne aan z'n laars gelapt... Zou ook een goeie studie zijn

Lees meer