McCain

Directie McCain en vakbonden bereiken akkoord

De sociale partners bij aardappelverwerker McCain hebben gisteren na een hele dag vergaderen een voorakkoord bereikt over een sociaal plan voor de sluiting van de fabriek in Grobbendonk. Dat melden de vakbonden.

De bonden en de directie zaten gisteren van 's ochtends vroeg tot 's avonds 22.30 uur rond de tafel. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een voorakkoord. "Aanstaande donderdag wordt dit ontwerpakkoord voorgelegd aan het personeel. De werknemers kunnen dan over dit plan stemmen. De interne blokkade van de producten werd opgeheven", klinkt het vanuit het gemeenschappelijk vakbondsfront. Details over het ontwerpakkoord werden voorlopig niet gegeven.

Vrijdag nog blokkeerden de vakbonden bij McCain de poorten na onenigheid over initiële voorstellen. De directie had de onderhandelingstafel verlaten omdat ze niet wou praten terwijl producten werden geblokkeerd. Tegen de avond werd overeengekomen om maandag verder te vergaderen, wat uiteindelijk leidde tot het nu voorliggende ontwerpakkoord.

De McCain-fabriek in Grobbendonk moet sluiten omdat ze verouderd is en weinig ruimte tot uitbreiding biedt. De diepvriesproductenfabrikant had daarom beslist de productie te verhuizen naar dochterbedrijf Lutosa in Leuze-en-Hainaut (provincie Henegouwen), waar de productie ook efficiënter zou kunnen. Door de verhuis verliezen in Grobbendonk mogelijk tot 123 personeelsleden hun job.

Lees meer