Photo News

Discussie over plaatsen in Vlaams parlement eindelijk beslecht: er verandert ... niets

Na weken van discussies zijn de verschillende fracties in het Vlaams parlement het eindelijk eens geworden over de plaatsverdeling in het halfrond. Beslist is om uiteindelijk niets te beslissen: alle partijen blijven zitten waar ze zitten, zo meldt Vlaamsparlement.tv en is bevestigd aan Het Laatste Nieuws. “Alle partijen zijn het erover eens dat het niet belangrijk is”, zegt ook N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele aan Belga. “Als het dat wel was, hadden we het tijdens de regeringsonderhandelingen wel op tafel gelegd.”

Traditioneel zitten de partijen in het Vlaams parlement verdeeld volgens de ideologische links-rechts-as: PVDA zit uiterst links, Vlaams Belang uiterst rechts. Tussen hen in zitten van links naar rechts Groen, sp.a, CD&V, Open Vld en N-VA. 

Tot voor kort zorgde die verdeling niet voor problemen, maar na de sterke score van Vlaams Belang bij de laatste verkiezingen doken problemen op. Met name N-VA was ontevreden dat de fractie fysiek in twee gesplitst werd door een van de twee gangpaden, waardoor enkele parlementsleden in de zijbeuk bij Vlaams Belang belandden. Ook bij de start van de vorige legislatuur (in 2014) maakte N-VA daar bezwaren over, maar uiteindelijk beet de fractie toen in het zand.

Een alternatief was echter niet zo snel gevonden: CD&V zag het niet zitten haar plaats in de grote middenbeuk op te geven, en ergens aan de zijkant te belandenMeer dan vijf overlegrondes tussen de fractieleiders leverden niets op. Uiteindelijk is nu beslist om niets te beslissen: de situatie blijft bij gebrek aan akkoord gewoon wat ze is.

“Ga mij er niet meer mee bezighouden”

“Er is nooit een echt overleg geweest”, zegt Vandaele vanavond. “Het is geagendeerd op het Bureau, maar toen hebben we besloten dat de fractieleiders het onder elkaar moesten bespreken. Daar werd een vergadering voor belegd, maar die is niet kunnen doorgaan. Vervolgens werden de regeringsonderhandelingen opgestart en had eigenlijk niemand nog tijd. De laatste weken is het niet meer ter sprake gekomen. Ik ga er mij als nieuwe N-VA-fractieleider ook niet meer mee bezighouden.”

Alles blijft dus bij het oude, bevestigt ook Groen-fractieleider Björn Rzoska. “De meerderheid heeft ons buiten die gesprekken gehouden, maar als ik de laatste dagen de vraag stelde, kreeg ik de indruk dat we inderdaad gewoon blijven zitten. Anders hadden ze wel al een nieuwe indeling ingevoerd voor de debatten van deze en vorige week.”

Wat wel nog kan veranderen, zijn de plaatsjes van voor naar achter. Vooraan zitten de fractieleiders en de leden van het Bureau, met achter hen de parlementairen volgens een systeem van anciënniteit en penetratiegraad bij de verkiezingen (het aantal voorkeurstemmen gedeeld door het totaal aantal stemmen in zijn/haar kieskring). “Maar ook die verdeling is stilaan in een definitieve plooi gevallen”, zegt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele.

91 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • gina duribreux

    zoals gewoonte zakkevullers en buitzoekers nva moet zeker niet fier zijn niets voor de Vlamingen de eerste 5jaar nva betaald liever belgie dan zorgen voor de Vlamingen schaamteloos is dit maar ook hun laaste kans

  • Karel Van Beeck

    Hebben ze daar niets anders te doen?

Lees meer