Photo News

Dit is het profiel van wie met Covid-19 opgenomen werd in onze ziekenhuizen

De helft van de coronapatiënten die de afgelopen maanden in onze ziekenhuizen werden opgenomen, was 71 jaar of ouder. Dat blijkt uit een studie naar het profiel van Covid-19-patiënten in onze ziekenhuizen, die werd voorgesteld op de briefing over de coronacijfers in ons land.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In totaal was 70 procent van alle patiënten die de voorbije weken in onze ziekenhuizen werden opgenomen, betrokken bij de studie. De mediane leeftijd van patiënten op intensieve zorgen ligt iets lager dan die van álle opgenomen patiënten en bedraagt 65 jaar (de helft is jonger, de andere helft ouder). De mediane leeftijd van patiënten die overlijden, ligt dan weer iets hoger en bedraagt 82 jaar.

Woonzorgcentra

“Tijdens de epidemie nam de leeftijd van de opgenomen patiënten toe, zeker vanaf begin april”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “Van 25 naar 45 procent van het totale aantal opnames. Dat kwam overeen met de uitbraken van het virus in de woonzorgcentra. Het aantal opnames uit de rusthuizen steeg van 15 naar 40 procent.”

Patiënten werden doorgaans opgenomen vijf dagen nadat ze symptomen begonnen te vertonen en hadden de typische klachten zoals koorts, hoesten en kortademigheid. “Ze verbleven er gemiddeld een achttal dagen, met een uitschieter tot 84 dagen”, aldus Van Gucht. “Dertien procent kwam op de dienst intensieve zorgen terecht. Daar was de verblijfsduur acht dagen, met een uitschieter tot 67 dagen. Van alle gehospitaliseerde patiënten is 22 procent overleden. Op intensieve zorgen was dat 42 procent.”

De grootste risicofactoren waren hoge leeftijd (meer bij mannen dan bij vrouwen, 90 procent was ouder dan 65 jaar) en onderliggende ziektes, zoals aandoeningen aan het hart, de longen en de nieren, diabetes, neurologische problemen en een verstoord immuunsysteem.

Lees ook: OVERZICHT. 140 nieuwe besmettingen met het coronavirus, daling in ziekenhuizen zet zich verder

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Verstraelen

    Men spreekt hier in dit artikel over de verblijfsduur op IC met een uitschieter tot 67 dagen.Wij kennen iemand die 81 dagen op IC heeft gelegen waarvan ongeveer 65 dagen aan de beademing.Hij/zij stelt het nu betrekkelijk goed maar hersteld nog altijd in het ziekenhuis.

  • Nema De Geest

    Voor de mensen hieronder, ik ben waarschijnlijk ouder dan jullie! Ik behoor tot de risicogroep dus ik ga niet zoals zovelen van mijn generatie uren winkelen, op de drukke dijk wandelen, terrasjes doen... Ik gebruik mijn verstand zodat ik gezond blijf en mijn kinderen en klein kinderen kunnen werken en naar school gaan. Ik heb niet heel mijn leven gewerkt om hen op te sluiten. Wees verstandig en bescherm uzelf! Daar hoef je andere mensen niet voor op te sluiten.

Lees meer