AFP

Dit is waarom Belgische IS-vrouwen naar Syrië trokken (volgens hun families)

Onderzoekster sprak met familieleden van jonge IS-vrouwen

Volgens familieleden van jonge Belgische en Nederlandse vrouwen die de afgelopen jaren naar Syrië vertrokken, waren religie en ideologie minder belangrijk als motief voor hun vertrek dan romantische motieven en persoonlijke problemen. Dat schrijft onderzoekster Marion Van San (Erasmusuniversiteit Rotterdam) in het Tijdschrift voor Criminologie op basis van gesprekken die ze had met 28 families.

In de bestaande literatuur wordt het feit dat jonge westerse vrouwen zich aansluiten bij IS veelal in verband gebracht met het gevoel dat zij zich in de westerse samenleving niet aanvaard voelden. Ze zouden daardoor vatbaarder geworden zijn voor het gedachtegoed van IS, waarin hen werd voorgehouden dat ze de situatie kunnen omzetten in zusterschap en empowerment. De vrouwen zouden ook woedend zijn geweest omdat ze het gevoel hebben dat de islamitische gemeenschap wereldwijd onderdrukt wordt.

Maar tijdens gesprekken met de familie werden deze aspecten slechts zelden genoemd als beweegreden voor het vertrek. Wel werden de persoonlijke problemen van hun dochters benadrukt. "Uit sommige verhalen bleek dat het leven van de jonge vrouwen gekenmerkt werd door seksueel misbruik en huiselijk geweld, dat veel van hen op jonge leeftijd verlaten werden door hun vader, of dat hun moeder ernstig tekortschoot bij de opvoeding. Op latere leeftijd leidde tot dat probleemgedrag zoals alcohol- en druggebruik. De islam en het vertrek naar Syrië bood hen een mogelijkheid tot vergeving van hun zonden", aldus Van San.

Religie en ideologie

Een tweede belangrijke reden voor het vertrek is volgens de familie dat hun dochters een romantische voorstelling hadden van het leven in het strijdgebied. De ene vrouw wilde een goede echtgenote zijn door haar man te volgen, de andere was na mislukte relaties uit op een nieuwe kans door een huwelijk aan te gaan met een strijder. "Het gaat echter te ver om te stellen dat religie en ideologie totaal geen rol speelden. De vrouwen hadden zich immers allen voorafgaand aan hun vertrek in toenemende mate verdiept in het geloof. Het waren allemaal ook stellen die de gewapende strijd in Syrië een warm hart toedroegen."

In haar conclusie wijst Van San op het feit dat haar onderzoek enkel gebaseerd is op verhalen van de families. Het zou goed zijn hier de versies van de jonge vrouwen zelf naast te leggen, zegt ze.

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pedro Gonzalez

    Yamina Agris. Het gaat niet alleen over vrouwen van vreemde origine maar ook over bekeerlingen. De meesten liepen nog school of hadden al een baan. Bovendien waren het er meer dan 28, maar sommige verhalen waren niet de moeite waard, bleken eerder onbetrouwbaar of de familie haakte vroegtijdig af. Om diverse redenen blijkbaar.

  • Yamina Agris

    De vrouwen zijn opgevoed in België en de Belgische regels gevolgd totdat ze afgestudeerd zijn en werk willen zoeken in België. Daar krijgen ze geen kansen voor daarmee raken ze het vertrouwen kwijt. Ja en dat heeft geleid dat ze de Belgische bodem willen verlaten om toevlucht te zoeken in een land waar ze wel gewaardeerd worden. Mijn mening. De meeste zijn daar overleden. Hoezo terug hoe dan????

Lees meer