2 Kris Van Dijck.
BELGA Kris Van Dijck.

Dit schrijft de internationale pers over de zaak-Van Dijck

Het ontslag van Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck rolt ook in het buitenland over de tongen. Een bloemlezing van de berichtgeving in internationale media.

“11 juli zal voortaan niet enkel herinnerd worden voor de overwinning op het Franse leger in 1302, maar ook omwille van het schandaal in 2019.” Tot die conclusie komt nieuwssite Politico Europe in haar dagelijkse ochtendnieuwsbrief. Waarna het inmiddels gekende schandaalverhaal uit de doeken wordt gedaan. “Dronken rijden en naar verluidt een escorte betalen met overheidsgeld bleek teveel om te counteren voor de N-VA politicus.” Politico citeert Van Dijcks verdediging dat de beschuldigingen ‘totaal incorrect’ zijn.

Nieuwssite EUobserver slaat een andere toon aan door te verwijzen naar het “plotse en onverwachte” voorzitterschap van Filip Dewinter van het Vlaams Parlement. Dewinter wordt omschreven als ‘a leader of the far-right party Vlaams Belang ’. “Het Vlaamse Parlement zal snel een nieuwe voorzitter aanduiden”, schrijft EUobserver. Daarna volgt het verhaal uit de ‘Belgian outlet tabloid P-Magazine’. EUobserver citeert tevens uit de mail van voormalig vicepremier Kris Peeters (CD&V).

Belgische expats in het buitenland kunnen zich dan weer informeren via The Brussels Times, dat uitgebreid het verhaal brengt. Ook FRANCE 24, de Franse satelliet-nieuwszender, heeft een overzicht van het gebeuren. Het staat ook stil bij de verontschuldigingen van Van Dijck tijdens zijn 11-juli speech, na zijn dronken escapade van vorige week.

Bij onze Noorderburen pakken de collega’s van De Volkskrant er nog het grootst mee uit. Op pagina 4 wordt het volledige verhaal sec opgeschreven. Ook hier wordt uitgebreid stilgestaan bij de verdediging van Van Dijck én bij de tijdelijke opvolging van Dewinter “van het ultrarechtse Vlaams Belang”.

2
BELGA

‘Uitkeringsfraude’

Bij NRC brengen ze eveneens het nieuws, zij het korter en op pagina 12, terwijl het bij De Twentsche Courant op pagina 26 verschijnt. “Kris van Dijck stapt op als voorzitter van het Vlaamse parlement nadat hij opnieuw in opspraak was geraakt. Hij reed vorige week dronken tegen een aanhangwagen na bezoek aan een café. Nu wordt hij ook beticht van uitkeringsfraude”, schrijft het Algemeen Dagblad, kort op z’n tweede pagina.

De Engelse media lijken de soap over de Vlaamse Feestdag aan zich voorbij te laten gaan. Maar de Catalaanse vrienden van de N-VA hebben - hoe kan het ook anders - wél aandacht voor hun Vlaamse broeders. Zowel het Catalaanse persagentschap ARA als El Periodico hebben een stuk.

‘Met zijn handen in het deeg’

Toegegeven, ‘El president del Parlament flamenc dimiteix acusat de tracte de favor a una prostituta’, klinkt toch net iets anders dan de Nederlandse uitkeringsfraude. Volgens ARA sloeg het nieuws in als een bom, en werd Van Dijck na zijn speech ‘opgesloten in een kamer met andere Vlaamse politici, om vervolgens het gebouw te verlaten’. El Periodico schrijft dan weer dat Van Dijck dan weer ‘Con las manos en la masa’, met zijn handen in het deeg zat. 

Aan de andere kant van de taalgrens, Wallonië, stelt Le Soir vast dat de N-VA “een partij als een ander is geworden”. Ook L’Echo en La Libre plaatsten een verwijsstukje op hun voorpagina’s en besteden veel aandacht aan de zaak-Van Dijck.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pascal MORTIER

    Wat valt er Kris Van Dijck echt te verwijten ? Hij heeft die prostituee met eigen geld betaald voor haar diensten. Niet met overheidsgeld, want dit zou dan wel echt te gortig zijn. En toen had hij nog geen relatie met zijn huidige echtgenote. Hij heeft die prostituee ook niet geholpen aan een werkloosheidsuitkrering. Daarop had ze al 2,5 maand lang recht toen Kris Van Dijck kwestieuze brief aan Chris Peeters schreef. In deze brief vraagt Van Dijck enkel om de wachttijd niet te laten oplopen.

  • Verhaegen ivo

    En dat dan de kracht van verandering??? de NVA ers zijn nog erger dan de oude koeien die ze nu ter verdediging uit de sloot halen... dat is inderdaad een verandering maar geen verbetering want de NVA praat alles goed van hun mandatarissen of dat nu verkoop van visa, dronken rijden of meehelpen aan sociale fraude van een suske is.

Lees meer