Familie en vrienden rouwen om slachtoffer Emilie Leus.
BELGA Familie en vrienden rouwen om slachtoffer Emilie Leus.

Dodelijk ongeval met 3 fietsers herdacht in Oosterzele

Op de plaats waar exact een jaar geleden in Oosterzele drie fietsende eerstejaarsstudentes geneeskunde doorgereden werden, is vanmorgen een gedenkteken onthuld. Ruim 150 aanwezigen woonden de plechtigheid bij.

De Vijverstraat in Oosterzele werd vanochtend afgesloten voor het verkeer en ruim 150 familieleden en kennissen van de slachtoffers, studenten van de Vlaamse Geneeskundige Kring, politici en hulpverleners woonden een herdenkingsplechtigheid bij.

Gedenkplaats

Precies op de plaats waar een 23-jarige man uit Gentbrugge inreed op de groep fietsers, is een gedenkplaats opgericht. Foto's van Laetitia Vandevelde, Lauren De Cleyn en Emilie Leus prijken op een stuk Balegemse steen in een groenperk afgescheiden van de weide. "Bij dit soort leed falen zalvende woorden", zei de Oosterzeelse burgemeester Johan Van Durme, voor de minuut stilte. Hij las het gedicht "Nagedachtenis" voor van dichter Marc Naessens en dankte alle hulpverleners.

Gezin

Vincent Leus, de vader van Emilie, vroeg een applaus voor het gezin dat tegenover de plaats van het ongeval woonde en de eerste zorgen en dekens toediende net na de fatale klap. "Ook de voorbije 365 dagen waren zij een belangrijke steun." Vincent Leus herinnerde aan de omstandigheden van het ongeval en herdacht de vele andere verkeersslachtoffers.

Fonds

Zondag wordt in de Gentse Vooruit het 'Fonds Emilie Leus' voorgesteld. Dat fonds zal sensibiliseringsacties opzetten rond verkeersveiligheid en jonge verkeersslachtoffers met een blijvende handicap psychosociaal en financieel bijstaan. (belga/ep)

Lees meer