3 Onder meer studente Emilie Leus liet het leven bij het ongeval in Oosterzele, op 11 november 2009.
BELGA Onder meer studente Emilie Leus liet het leven bij het ongeval in Oosterzele, op 11 november 2009.

Doodrijder Oosterzele krijgt zwaardere straf in beroep

De Gentse correctionele rechtbank heeft de jongeman die in november vorig jaar in Oosterzele het ongeval veroorzaakte waarbij drie studentes om het leven kwamen, een zwaardere straf opgelegd dan in eerste aanleg. De man kreeg zes maanden celstraf, waarvan drie maanden effectief, en vijf jaar rijverbod, waarvan drie jaar effectief. "In tegenstelling tot de slachtoffers krijgt u nog een kans om iets van uw leven te maken", zei de rechtbankvoorzitter.

Op 11 november 2009 reed de man in Oosterzele met zijn wagen in op vier fietsende studenten geneeskunde. Drie meisjes overleefden het ongeval niet, de vierde student raakte lichtgewond. De bestuurder moest zich voor verantwoorden voor het onopzettelijk veroorzaken van de dood van de drie meisjes, voor onopzettelijke slagen en verwondingen en voor alcoholintoxicatie achter het stuur. 

Het parket in Gent was in beroep gegaan tegen de uitspraak in eerste aanleg van de Gentse politierechtbank. Toen kreeg de beklaagde Steven B. zes maanden cel met uitstel en drie jaar rijverbod, waarvan een jaar met uitstel. Voor de alcoholintoxicatie werd toen een rijverbod van een maand uitgesproken.
 
Zwaardere straf
De correctionele rechtbank was vandaag minder mild. Steven B. kreeg zes maanden celstraf, waarvan drie maanden effectief, en vijf jaar rijverbod, waarvan drie jaar effectief. Voor de alcoholintoxicatie werd nu een rijverbod van 45 dagen uitgesproken. Als hij opnieuw zijn rijbewijs wil halen, moet hij slagen in een praktisch en theoretisch examen en moet hij een geneeskundig en psychologisch onderzoek ondergaan.
 
"In tegenstelling tot de slachtoffers krijgt u nog een kans om iets van uw leven te maken. Ik hoop dat u die kans op een zinvolle manier zal benutten", zei rechtbankvoorzitter Christian Nemegheer.

Ouders tevreden en ontgoocheld
De ouders van de drie studentes reageren tevreden op de strafverhoging in beroep. "We blijven wel ontgoocheld dat de rechtbank geen verband ziet tussen het ongeval en de dronkenschap", zegt de vader van een van de slachtoffers.
 
"We zijn tevreden dat het rijverbod verzwaard is, maar we blijven wel ontgoocheld", zegt Vincent Leus, vader van een van de slachtoffers. "De rechters zijn blijkbaar de enige mensen die niet begrijpen dat dit ongeval gebeurd is omdat de bestuurder een hele nacht uit geweest is en te veel gedronken heeft."
 
Geen alternatieve straf
De ouders wilden ook dat de bestuurder in scholen zijn verhaal deed aan andere jongeren, maar de rechter in eerste aanleg ging daar niet op in omdat hij die bevoegdheid niet heeft. "Ons verzoek naar een alternatieve straf is weggeveegd", zegt vader Jan Vandevelde. Een signaal om jongeren te doen beseffen wat de gevolgen zijn van rijden onder invloed, is er volgens de ouders nog altijd niet. (belga/adv)

3
BELGA
3
BELGA

Lees meer