Archieffoto van Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal.
RV Archieffoto van Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal.

Drie IS-vrouwen en hun kinderen aangekomen in België

Tatiana Wielandt (27), Bouchra Abouallal (27), Nadia Baghouri (28) en zes van hun kinderen zijn aangekomen in ons land. De veroordeelde IS-vrouwen en hun kroost zouden in maart al terugkeren vanuit Turkije, maar zaten vast door de coronapandemie. De kinderen worden naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek, de drie vrouwen gaan meteen naar de gevangenis.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vrouwen werden in 2015 ook al naar België teruggebracht, maar na te zijn bevallen, keerden ze terug naar terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Hun mannen zouden hebben gevochten in Syrië en daar zijn overleden. De vrouwen kwamen in handen van de Syrische Koerden terecht en werden gevangengezet. Wielandt en Abouallal konden in oktober 2019 ontsnappen en naar Turkije vluchten.

Vier en vijf jaar cel

Het Antwerpse hof van beroep veroordeelde Wielandt en Abouallal in datzelfde jaar tot vijf jaar cel voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep als vrouwen van (gesneuvelde) Syriëstrijders. De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde Baghouri in 2019 bij verstek tot vier jaar cel.

“De drie vrouwen zullen het respectievelijke arrest en vonnis betekend krijgen en dan worden ze overgebracht naar de gevangenis. De veroordelingen van Wielandt en Abouallal zijn definitief, Baghouri kan nog verzet aantekenen”, zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van der Sypt.

Wat gebeurt er met de kinderen?

Baghouri is een van de vrouwelijke Syriëstrijders die België met forse dwangsommen probeerde te verplichten haar te repatriëren. Ze reist in het gezelschap van haar vier kinderen, die mogelijk door grootouders zullen worden opgevangen.

De vier oudste kinderen van Wielandt en Abouallal zijn sinds begin dit jaar in ons land. De twee jongsten arriveren samen met hun moeders. Na aankomst zullen de kinderen in het ziekenhuis worden onderzocht. Het is de jeugdrechter die finaal bepaalt wat er met de kinderen moet gebeuren.

“Geen halve seconde op vrije voeten”

Walter Damen, advocaat van Wielandt en Abouallal, zei afgelopen maandag in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat “zijn cliënten in Turkije een proces hebben gehad en ginds zijn vrijgesproken, waarna ze door de plaatselijke autoriteiten op straat zijn gezet”. Ze verbleven sindsdien in een vluchtelingencentrum, iets waarvan het federale parket in ons land op de hoogte is gebracht in afwachting van hun uitlevering aan ons land.

Nog volgens Damen zullen de vrouwen “bij aankomst in ons land geen halve seconde op vrije voeten zijn”. “Ik kan enkel zeggen dat dit een repatriëring is in het kader van de strafuitvoering”, verklaarde hij begin deze week.

Lees ook: Haar eerste zoontje noemde ze “strijder” en op geboortekaartje prijkte een mitrailleur: portret van één van de IS-weduwen die België moet laten terugkeren (+)

233 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lilianne Van Neylen

    Belgie! Waar gevangenen vrijgelaten worden owv Corona maar onschuldige ouderen opgesloten en compleet afgezonderd worden! Waar schuldige moordende vrouwen opgehaald worden met vliegtuig om ze te redden uit armoede maar belastingbetalende Belgen in de steek gelaten worden in buitenlandse coronagebieden! Hoe knn de politiekers en de rechters dit nog uitgelegd krijgen?! Of denken die dat de bevolking dit blijft tolereren?De kwaadheid over alle geklungel tot nu toe wordt alsmaar groter!

  • Gerard Teeuws

    We hebben nog geen schuld genoeg. Blijf maar betalen. Huisvesting en loon, wat werk zullen ze niet vinden.

Lees meer