belga

Drie jaar na aanslagen in ons land: dure software om terroristen op te sporen werkt niet

Drie jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel werkt de speciale software die de regering een paar maanden na de aanslagen heeft aangekocht om terroristen op het internet op te sporen nog altijd niet. De software heeft 22 miljoen euro gekost. Dat heeft VTM Nieuws ontdekt.

Terroristen gebruiken vaak internet en sociale media om te communiceren en zelfs hun daden aan te kondigen. Daarom besliste onze regering na de aanslagen in Maalbeek en Zaventem om speciale software aan te kopen. Een super-zoekrobot die verdachte inhoud snel en automatisch kan opsporen. Maar bijna 3 jaar later, werkt het systeem nog altijd niet.

Nu sporen de politie, Defensie en Staatsveiligheid het internet nog handmatig af. Na rondvraag blijkt dat ook zij nog niet over het systeem beschikken.

De zoekrobot heeft 22 miljoen euro gekost maar de afgelopen drie jaar heeft hij nog geen enkele verdachte helpen oppakken.

Het Nederlandse bedrijf Bavak dat de software mee heeft ontwikkeld, wou vandaag niet reageren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert De Vries

    Maakt niet uit, vele trajectcontroles werken ook nog niet, de real-time-gegevens van de Lijn zijn ook een lachertje, in Tax-on-Web zitten ook alle jaren fouten, Astrid werkt voor geen meter, de digitale (snelheid)borden zijn een grap, de luchtkwaliteit-app slaagt er een slag in, ons digitaal paspoort is te hacken, de kilometerheffing voor vrachtwagens is soms de weg kwijt, Vlaanderen's zonnekaart-is-uw-dak-geschikt zegt "Oeps, er ging iets fout",...

  • michel vandenhove

    hier in dit land werkt niets en van die 3 miljoen zal er wel 2 miljoen aan de vingers van de besteller zijn blijven kleven !!!!!

Lees meer