Egbert Lachaert (Open Vld),  Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez hebben vandaag vergaderd met sp.a-voorzitter Conner Rousseau
Photo News Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez hebben vandaag vergaderd met sp.a-voorzitter Conner Rousseau

Drie Koningen zaten samen met sp.a-voorzitter Rousseau

De voorzitters van MR, Open Vld en CD&V hebben vandaag samengezeten met sp.a-voorzitter Conner Rousseau. Het trio probeert een federale regering op de been te brengen met drie andere partijen: N-VA, cdH en dus ook sp.a. Het was uitkijken naar het onderhoud met Rousseau, nadat die eerder deze week had geweigerd naar een vergadering met de zes partijen te komen. Hij wil eerst garanties over de eigen prioriteiten.

Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V) proberen dezer dagen een zogenaamde Arizona-coalitie in het zadel te brengen. Die bestaat uit de partijen van de huidige regering, aangevuld met N-VA, cdH en sp.a. Het komt er op neer dat de Vlaamse socialisten zonder zusterpartij PS zouden besturen.

Begin deze week liepen de onderlinge spanningen hoog op. Rousseau had immers garanties gevraagd over de eigen desiderata en verwachtte die in een bilateraal gesprek te horen krijgen. Het zinde hem dan ook niet dat het trio plots een vergadering met de zes partijen wilden beleggen. De sp.a-voorzitter weigerde te gaan, net als het cdH overigens. Het leidde tot reacties over en weer op sociale media.

In elk geval bleek dat het trio opnieuw zou overschakelen op bilaterale gesprekken. De voorbije dagen was het al de beurt aan N-VA en cdH. Donderdag zaten Bouchez, Lachaert en Coens samen met Rousseau. Het is nu afwachten of de teksten die de socialistische voorman voorgeschoteld kreeg, volstaan om inhoudelijke gesprekken op te starten.

De voorzitters van de regeringspartijen hebben zichzelf tot 21 juli de tijd gegeven om de contouren van een nieuwe coalitie vast te leggen.

Lees ook: 

Perceptieoorlog woedt in alle hevigheid: drie beschuldigende vingers richting Rousseau (+)

Week van de waarheid voor Arizona-coalitie (+)

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ken Grootjans

    De terecht afgestrafte verliezers coalitie depanneren die de transfers van de werkende (én gewerkt hebbende) middenklasse richting rijkere elite (zie niet gefinancierde taks shift) willen verder zetten onder het mom economische relance zal de sp.A zwaar worden aangerekend bij volgende verkiezingen. Dat de grote kanonnen van n-va nu zwijgen in de media wijst erop dat ze achterkamers al bezig zijn met verdoken belasting verhogingen. Langer werken voor minder pensioen, woonbonus weg, ... .

  • jean donny

    We vergeten snel dat de Vlaams-nationalisten NVA en VB de grootste familie is in dit land met 1/3 van de volksvertegenwoordigers, en ze in Vlaanderen zelfs bijna de volstrekte meerderheid hebben. En dat ondanks de ongelijke waarde van een Vlaamse en Waalse stem. Democratisch gezien zou de macht bij deze partijen dienen te liggen ipv bij degenen die denken het nu voor het zeggen te hebben!

Lees meer