Planner Marsin Y. ontkent ooit met drugsbendes te hebben samengewerkt.
RV Planner Marsin Y. ontkent ooit met drugsbendes te hebben samengewerkt.

Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar Antwerpse maffiafamilie

De raadkamer heeft de aanhouding bevestigd van drie verdachten die vorige week werden opgepakt in het onderzoek naar de Assyrische misdaadorganisatie clan Y.. Onder hen Marsin Y., de gewezen hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. Voor drie andere verdachten werd een uitstel gevraagd. Zij verschijnen op 25 februari voor de raadkamer, samen met de zeven anderen die vrijdag al een uitstel bekomen hadden.

De criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. hield zich bezig met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De organisatie wilde niet alleen zoveel mogelijk vermogen verwerven, maar probeerde ook invloed te verwerven bij onder meer de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

Zo werkte Marsin Y. tot augustus 2017 als hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. Hij nam ontslag nadat hij meermaals bedreigd werd en in de benen werd geschoten. Hij ontkent dat hij ooit zijn functie misbruikt heeft om drugs uit de haven te smokkelen.

“Intimidatiepogingen”

“Die intimidatiepogingen zijn daar het beste bewijs voor, want die gebeurden net omdat hij weigerde mee te werken. Hij heeft met deze feiten absoluut niets te maken. De aanwijzingen van schuld tegen hem wegen te licht om hem nog langer in voorhechtenis te houden. Er is enkel sprake van niet gefundeerde geruchten. Toen het onderzoek van start ging, was hij al maanden weg bij DP World. Ik heb gevraagd om hem vrij te laten zonder voorwaarden, maar de raadkamer besliste er anders over”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx.

Ook de broer van Marsin Y. blijft verder aangehouden. “Ik vrees dat hij het slachtoffer is van zijn familienaam, want ook tegen hem vind ik heel weinig in het dossier terug. Er zijn veel roddels, maar niets concreet”, zegt advocaat Ergün Top. Voor de vader van de twee broers, die ook is aangehouden, werd een uitstel bekomen.

De criminele organisatie zou ook een corrupte stadsbeambte betaald hebben voor het leveren van valse authentieke identiteitsdocumenten.

Aangehouden politieman

Ook zouden verschillende politieagenten aangezocht zijn om hand- en spandiensten te leveren. Zo werd vorige week een 35-jarige politieman van de lokale politie van Antwerpen aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping, schending van zijn beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen.

Het onderzoek naar de organisatie ging in november 2017 van start. Na 46 huiszoekingen werden vorige week veertien verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter. De raadkamer bevestigde vrijdag en vandaag de aanhouding van vier verdachten. De tien anderen vroegen uitstel en verschijnen op 25 februari opnieuw voor de raadkamer. Over de aangehouden politieman neemt de raadkamer dinsdag een beslissing. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • herman van cauter

    Zoals ik al schreef : v/d 36 opgepakten blijven er 3! in de cel . Deze misdadigers hebben ak het kruim der gangster-advocaten aan hun zijde : vrijspraak volgt ! Wedden ?

Lees meer