UNKNOWN

Driemaal meer oproepen bij Zelfmoordlijn na zelfdoding Yasmine

De Zelfmoordlijn van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) heeft driemaal meer oproepen gekregen dan normaal sinds het nieuws van de zelfdoding van zangeres en tv-presentatrice Yasmine bekendraakte. Terwijl ze normaal twintig à dertig oproepen krijgt, zijn het er nu zestig.

Drempel lager
"Niet alleen hebben we driemaal zoveel oproepen, de bellers verwijzen ook expliciet naar de zelfdoding van Yasmine", zegt Grieke Forceville, directrice van het CPZ. "Het is de insteek die ze gebruiken om vervolgens hun eigen verhaal te vertellen. Mensen zijn erg geraakt door het gebeuren. Blijkbaar ligt de drempel om er nu over te praten en om hulp te zoeken lager."

Veel details
Volgens het CPZ is de toevloed aan vragen onder meer een gevolg van de inspanningen van media om hulpverleningsadressen in berichtgeving op te nemen. Toch zijn hulpverleners ook ontzet dat er zoveel details verschenen over de gebeurtenissen. Ook zouden er fouten zijn vermeld waardoor hulpvragers een verkeerd idee kunnen krijgen over zelfdoding of over de mogelijkheden tot hulp.

Laatste moment
Het CPZ wijst erop dat hulp mogelijk blijft, tot op het laatste moment. "Zelfdoding is een proces van gedachte naar daad en dat proces kan ten allen tijde worden gekeerd. Soms is het moeilijk en zijn mensen al zo ver in het proces gevorderd waardoor we er niet in slagen. Maar het is belangrijk dat mensen weten dat inspanningen om zelfdoding te voorkomen wel degelijk werken."

Volgens het CPZ zouden ook andere organisaties overspoeld worden met vragen na het overlijden van Yasmine. Zo zou de website van Werkgroep Verder, de organisatie voor nabestaanden na zelfdoding, tien keer meer bezoekers hebben ontvangen.

Zelfmoordlijn
Voor anonieme laagdrempelige hulp kunnen mensen terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 02/649 95 55 of de website www.zelfmoordlijn.be. Voor nabestaanden is er de website www.werkgroepverder.be. (belga/gb)

Lees meer