2 Dries Van Langenhove tijdens de nationale 1 mei-manifestatie van Vlaams Belang in Ninove.
Claudia Van den Houte Dries Van Langenhove tijdens de nationale 1 mei-manifestatie van Vlaams Belang in Ninove.

Dries Van Langenhove mag niet komen spreken in auditoria van UGent: “Risico op ernstige verstoring van de orde”

Studentenverenigingen LVSV en KVHV kunnen geen debat met of lezing van Dries Van Langenhove laten plaatsvinden in de auditoria van de UGent. Dat heeft rector Rik Van de Walle beslist. 

Eerder deze maand had zowel studentenvereniging LVSV als KVHV aangekondigd dat Van Langenhove zou spreken op een openingsactiviteit voor het nieuwe academiejaar. Maar de UGent-rector beslist daar nu dus anders over. "Het risico op ernstige verstoring van de orde heeft hierbij de doorslag gegeven", klinkt het.

Vrije meningsuiting

"Uiteraard beschouwt de UGent het recht op vrije meningsuiting en spreken als een fundamenteel recht", stelt Van de Walle in een mededeling. "Het spreekt voor zich dat aan een pluralistische universiteit als de onze iedereen zijn of haar mening mag geven, óók als die mening stevig botst met de mening van anderen. Als rector ben ik evenwel verantwoordelijk voor de orde, rust en veiligheid binnen de UGent-gebouwen."

Dries Van Langenhove, die in mei vanop de Vlaams-Brabantse Vlaams Belang-lijst verkozen raakte als Kamerlid, is nog steeds ingeschreven als student aan de UGent. Hij zei begin deze maand wel dat hij overweegt de universiteit te verlaten omdat hij door de ordemaatregel die tegen hem is ingesteld zijn scriptie niet tijdig kan indienen. Door die maatregel mag hij de universitaire gebouwen niet langer betreden, een gevolg van zijn betrokkenheid bij de extreemrechtse studentenvereniging Schild en Vrienden, die hij aan de UGent zelf heeft opgericht. 

Na afweging primeert voor mij in deze het risico op onrust en veiligheidsproblemen

Rector Rik Van de Walle

Onrust

"Er is geen dwingende reden om - desgevallend ingaand tegen de weloverwogen argumenten die aan de basis liggen van de lopende ordemaatregel ten aanzien van dhr. Van Langenhove - een debat met of een lezing van hem te laten plaatsvinden in een gebouw van de UGent", stelt de rector nog. "Na afweging primeert voor mij in deze het risico op onrust en veiligheidsproblemen. Daarom werd beslist dat de studentenverenigingen LVSV en KVHV geen debat met of lezing van dhr. Dries Van Langenhove kunnen laten doorgaan in auditoria van de UGent.”

KVHV, LVSV en ikzelf zullen vermoedelijk stappen ondernemen om mijn recht op vrije meningsuiting aan de universiteit te garanderen

Dries Van Langenhove

“Niet de eigenaar van de universiteit”

Van Langenhove zegt in een reactie dat hij “er alles aan zal doen” om de activiteit alsnog te laten doorgaan. “De rector is niet de eigenaar van de universiteit”, klinkt het. “Die is van alle Vlamingen en die hebben mij verkozen tot volksvertegenwoordiger.” Van Langenhove lijkt erop aan te dringen dat de openingsactiviteit binnen de universiteitsgebouwen kan doorgaan en niet in een andere zaal. “KVHV, LVSV en ikzelf zullen vermoedelijk stappen ondernemen om mijn recht op vrije meningsuiting aan de universiteit te garanderen”, zegt hij.

KVHV Gent bevestigt dat: de studentenvereniging bekijkt juridische stappen om de activiteit alsnog te laten doorgaan, zegt voorzitter Robin Gouwy. Hij noemt het risico op verstoring van de orde “een drogreden”. “Wij zijn niet in de positie om de veiligheid te garanderen. Dat is een verantwoordelijkheid van de gevestigde autoriteiten.” De vereniging wil de activiteit in ieder geval niet op een andere locatie organiseren. “Wij hebben geen eindeloze geldput”, klinkt het. “Wij zijn een erkende studentenvereniging aan de universiteit en hebben het recht om universiteitsgebouwen te gebruiken voor debatten.”

2 LVSV stak eerder niet onder stoelen of banken dat Dries Van Langenhove naar hun openingsdebat zou komen.
RV / Facebook LVSV stak eerder niet onder stoelen of banken dat Dries Van Langenhove naar hun openingsdebat zou komen.

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Timothy De Groote

    @wim Goossens De Vlamingen hebben Dries verkozen in het parlement, aangezien hij opkwam in kieskring Vlaams-Brabant, nergens beweert hij dat alle Vlamingen dat gedaan hebben. Ik ga ervan dat je ermee akkoord bent dat een universiteit een plaats van debat mag en moet zijn? Waar ALLE Vlamingen in alle openheid hun ideeen mogen kenbaar maken ?

  • Bart Hollevoet

    Wiens univ is het? Als hij een aula wil toespreken, moet hij maar zien dat hij daar aangeworven wordt als hoogleraar. Tot dan mag hij zijn pollekes kussen dat hij niet in de bak zit waar hij thuishoort.

Lees meer