ANP

Droogtecommissie kondigt alarmfase af voor Vlaanderen

De Vlaamse Droogtecommissie heeft beslist om de alarmfase (code oranje) af te kondigen in verband met de droogte in Vlaanderen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De commissie vraagt de provinciegouverneurs ook een captatieverbod in te stellen op alle stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen. Dat betekent dat er geen water mag opgepompt worden. De commissie wijst op haar website op het gebrek aan neerslag de voorbije weken. Ook de komende weken wordt nauwelijks of geen regen voorspeld.

Volgens de Droogtecommissie is de drinkwatervoorziening momenteel niet in het gedrang. De commissie herhaalt wel de vraag om “spaarzaam” om te gaan met alle soorten van water.

Aquafin stelt opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikking

Nu de Droogtecommissie code oranje heeft afgekondigd, kondigt Aquafin aan dat het opnieuw gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. 

Aquafin verzamelt het afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, ... vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van zijn 300 zuiveringsinstallaties. Op die manier wordt jaarlijks bijna 1 miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater gezuiverd. Dat behandelde en gezuiverde afvalwater - ook effluent genoemd - heeft niet dezelfde kwaliteit als drinkwater maar kan bijvoorbeeld wel perfect gebruikt worden door landbouwers voor irrigatie en bewatering. 
Wie een contract afsluit met Aquafin, kan het gezuiverde afvalwater afhalen aan één van de 19 installaties verspreid over Vlaanderen. 

Het is niet de eerste keer dat Aquafin gezuiverd afvalwater ter beschikking stelt. Dat was bijvoorbeeld ook al zo tijdens de droogteperiodes in 2017 en 2018. 

139 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerda Rousseau

    Allee, dat wordt weer zoals vorig jaar. Toen verpieterden de Belgische gewassen op de velden aan de Nederlandse grens ook, terwijl het gewas op de velden er vlak naast, maar dan op Nederlandse bodem, er juist fris en groen en voldoende bewaterd uitzagen...

  • Frans Peeters

    Hoe meer bewoners hoe meer water nodig, duidelijk

Lees meer