aimovig medicijn migraine
rv aimovig medicijn migraine

Duur medicijn Aimovig tegen zware migraine voorlopig niet terugbetaald

Het veelbelovende maar dure middel tegen zware migraine Aimovig zal in ons land niet worden terug­betaald. Patiënten én specialisten reageren verbouwereerd. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het geneesmiddel Aimovig gaat al enkele jaren over de tong bij migrainepatiënten, nadat tests hadden uitgewezen dat het voor sommigen een enorme ­verbetering betekent. 

“We kennen patiënten die hierdoor van 20 dagen met erge migraine terugvallen op gemiddeld zes dagen per maand”, zegt professor Koen Paemeleire (UGent), neuroloog en migraine-expert. Het middel - dat weinig bijwerkingen heeft - is echter duur: van 500 tot zelfs 1.000 euro per maand. Vandaar dat veel patiënten hoopten dat de overheid het gebruik ervan via de ziekteverzekering ging terugbetalen. Maar dat gebeurt niet. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft hierover een negatieve beslissing genomen na advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen van het Riziv.

Niet dat er wordt getwijfeld aan de werking. Maar er zou tussen de overheid en de fabrikant - het Zwitserse ­Novartis - geen vergelijk zijn gevonden over de financiële kant. De ­minister wilde geen verdere commentaar kwijt bij de beslissing. “Nochtans was een financieel haalbaar kader ontwikkeld”, aldus nog professor Paemeleire. “De terugbetaling zou worden beperkt tot die groep migrainepatiënten die kunnen aan­tonen dat minstens twee andere ­geneesmiddelen bij hen onvoldoende effect hebben.”

Ondertussen zou Novartis wel van plan zijn een nieuw dossier voor Aimovig in te dienen na de feedback van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, weet het kabinet-De Block. Het is dus niet uitgesloten dat er uiteindelijk toch nog een beslissing tot terugbetaling valt.

Bekijk ook: Marleen slaat alarm: borstkankerpillen niet meer te krijgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Carlos Simonis

    Farmaceutische Industrie is er niet om mensen te helpen. Het is er alleen op uit om geld te verdienen, en mensen verslaafd maken aan hun medicijnen. Waarom moeten medicijnen zo duur zijn ? Meer dan de helft van bevolking slikt al met regelmaat medicijnen, 15 % zijn er verslaafd aan medicijnen. Dus ze verdienen genoeg. Dat de farmaceutische industrie valsspeelt en oude medicijnen weet om te toveren tot middelen waar plots de hoofdprijs voor wordt gevraagd, is bekend

  • Dirk Thyssen

    Nochtans, vroeg ze 80 miljoen euro voor opvang asielzoekers daar is dan blijkbaar wel geld voor te vinden . Voor de eigen mensen echter ......

Lees meer