Boël voert al zes jaar een juridische strijd om aan te tonen dat koning Albert haar biologische vader is.
EPA Boël voert al zes jaar een juridische strijd om aan te tonen dat koning Albert haar biologische vader is.

Dwangsom van 5.000 euro per dag als Albert II geen DNA afstaat in zaak-Boël

Het hof van beroep in Brussel heeft beslist dat koning Albert II toch een dwangsom van 5.000 euro per dag moet betalen als hij geen DNA-staal afstaat in de zaak-Boël. Het hof volgt daarmee de advocaten van Delphine Boël, die willen dat Albert onmiddellijk een DNA-test ondergaat, zoals het hof van beroep in oktober al had besloten. 

In het najaar van 2018 bevestigde het hof dat Delphine Boël níet de biologische dochter is van Jacques Boël. Daarop kreeg koning Albert, net als Delphine Boël zelf en haar moeder Sybille de Selys Longchamps, drie maanden de tijd om een DNA-staal af te geven, en zo uit te maken of hij de vader is van Delphine Boël. Om dat hard te maken werd een dwangsom van 5.000 euro per dag gevraagd.

De advocaten van Albert II tekenden echter cassatieberoep aan tegen de beslissing. Zij stelden dat de procedure in cassatie moet worden afgewacht -die meer dan een jaar kan duren- om dan pas te kijken of hij zijn DNA moet afstaan.

Eind maart dook Delphine Boël persoonlijk op aan het Justitiepaleis in Brussel voor een zitting over het DNA-staal. Haar advocaten oordeelden dat het cassatieberoep niet opschortend werkt voor het DNA-onderzoek. Vandaag kregen ze gelijk van de rechter. In het arrest van het hof van beroep staat dat koning Albert II zijn DNA moet afstaan om het te vergelijken met dat van Delphine Boël. 
Als hij zich niet aan die beslissing houdt, moet hij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen. 

Na een jaar dubbel van dotatie

Dat is een fors bedrag. De voormalige vorst ontvangt dan wel een dotatie van 961.000 euro, als hij bijvoorbeeld gedurende een jaar de dwangsom moet betalen, kost hem dat al 1.825.000 euro.

Marc Uyttendaele, een van de advocaten van Boël, is tevreden met de uitspraak van het hof. “We hebben hier gepleit met als doel bewijzen in handen te krijgen voor het vervolg van de rechtsgang. We gaan dus helemaal akkoord dat de DNA-resultaten niet onthuld worden vooraleer er uitspraak is gedaan door het Hof van Cassatie.”

De dwangsom gaat nog niet meteen in. Concreet zal een deskundige de koning oproepen en een datum voor de afname van het DNA vastleggen. Dat zal waarschijnlijk een van de komende weken gebeuren. In het eerste scenario, als de koning weigert DNA af te staan, zal de dwangsom beginnen lopen vanaf de dag nadat hij weigerde de test af te leggen. Staat de koning wel DNA af, dan zullen de resultaten geheim blijven tot het cassatieberoep is behandeld.

‘Delphine Van België’

Boël voert al zes jaar een juridische strijd om aan te tonen dat koning Albert haar biologische vader is. Als blijkt dat ze inderdaad zijn dochter is, zal ze door het leven mogen gaan als ‘Delphine Van België’ en mag ze, dankzij een koninklijk besluit, ook de titel ‘prinses’ dragen. 

Maar dat is niet alles: als dochter van koning Albert heeft Boël ook recht op een achtste van zijn erfenis, want de helft van koning Albert zijn erfenis is voorbehouden voor zijn kinderen. Boël zal echter geen aanspraak kunnen maken op de troon. Ook op een dotatie zal Boël, wat de uitslag ook is, nooit recht hebben.

Bekijk ook: Delphine Boël woont DNA-proces koning Albert II bij

89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • maggy Manderfeld

    Koffer of niet ,de waarheid (Die we allen )al lang kennen ,komt aan het licht .Delphine heeft de koppigheid van haar vader ! En dat loont ; Bravo Madame ,ieder heeft het recht om erkent te worden door zijn (of haar ) vader .

  • irene van impe

    Wat ik niet begrijp : de test zal in een koffer in Erasme hospitaal bewaard worden, niet bekend gemaakt, niet aan Albert, noch aan Delphine, waarom al die ambras dan?

Lees meer