BELGA

Dyah Abou Jahjah: "N-VA is een racistische partij, gevaarlijker dan Vlaams Belang"

"Al kan ik hen niet pakken op programmapunten, sommige partijleden laten wel soms steken vallen." In gesprek met De Zondag strooit Arabisch-Europese Liga-oprichter Dyah Abou Jahjah straffe quotes rond over de Vlaams-nationalistische partij.

"Vlaams Belang was al langer irrelevant: iedereen zag deze nederlaag aankomen. N-VA daarentegen is gevaarlijker: dat is wél een democratische partij, en maakt dus kans om haar standpunten die flirten met extreemrechts, ook effectief uit te voeren." Volgens Abou Jahjah heeft de N-VA naar buiten toe een rationeler verhaal dan Vlaams Belang, maar laten de Vlaams-nationalisten af en toe steken vallen die bevestigen wat hij vermoedt.

"Liesbeth Homans bijvoorbeeld: die vindt racisme een relatief begrip. (zucht diep) Het minimaliseren van zoiets toont aan dat je er geen problemen mee hebt." Ook het feit dat N-VA mensen als Karim Van Overmeire omarmt, wijst er volgens de politiek activist op dat N-VA racistisch is. "Die man heeft meegeschreven aan het racistische zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok!"

Abou Jahjah voegt er nog aan toe dat het racisme diep ingebakken zit in onze samenleving. "Minstens één op drie Vlamingen is racist.", klinkt het.

Lees meer