E19 opnieuw open, Vlaamse trucker had gedronken

De E19 in Mechelen-Zuid richting Antwerpen is opnieuw open voor het verkeer. Zo werd vernomen bij de politiezone Mechelen-Willebroek. "De oplegger hangt nu aan een kraan en wordt uit de berm gehesen. Deze wordt dan op de baan gezet om vervolgens op een dieplader te zetten", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande. Het ongeval zorgt nog voor heel wat verkeershinder, zowel lokaal als op verschillende snelwegen. Bij het ongeval zou ook nog een ander voertuig betrokken geweest zijn. Het Mechelse parket bevestigt dat de zwaargewonde chauffeur van de gekantelde vrachtwagen had gedronken. De 32-jarige Vlaming uit Sint-Katelijne-Waver legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs is minstens voor vijftien dagen ingetrokken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Intussen wordt naar de precieze oorzaak van het ongeval gezocht. De chauffeur bleek na een ademanalyse 0,56 mg alcohol per liter alveolaire lucht uit te ademen, terwijl de limiet om te mogen rijden op 0,22 mg/l ligt.

Een intrekking van het rijbewijs met betrekking tot alcohol gebeurt volgens parketwoordvoerder Peter Peereboom normaliter pas vanaf 0,65 mg/l, maar de analyse vond pas enkele uren na het ongeval plaats. Dat betekent dat de waarde ten tijde van het ongeval nog hoger was dan achteraf gemeten.

Een andere reden waarom het rijbewijs mee werd ingetrokken is dat er een vermoeden van verkeersonveilig gedrag bestaat, gezien de zwaarte van het ongeval. De duurtijd van de intrekking kan nog aangepast worden als er meer duidelijkheid is over de precieze omstandigheden en oorzaak. Er is momenteel sprake van een uitwijkmanoeuvre met een tweede voertuig. Volgens de federale politie spreken de verklaringen elkaar tegen.

De ochtendspits ondervond zware hinder door het ongeval. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum was er een uitzonderlijke zware spits op de A12, die als omleidingsroute werd aanbevolen. Daar was de hinder iets voor 11 uur van de baan. Op de E19 waren er na de openstelling helemaal geen problemen en verliep het verkeer meteen erg vlot. Op de Brusselse ring hielden de problemen nog wat langer aan, onder meer door een later ongeval in Zaventem.

3
Tim Van der Zeypen
3
Tim Van der Zeypen

Tegen vangrail gebotst

Brandweer, politie en Civiele Bescherming hebben de ganse nacht doorgewerkt. Zo werd eerst de 25 ton ethylacrylaat overgepompt in een nieuwe vrachtwagen, daarna beveiligde de takeldienst de oplegger en moest de brandweer enkele bomen verwijderen.

Het overpompen van de ethylacrylaat, een irriterende en ontvlambare stof die wordt gebruikt voor de aanmaak van harsen, plastics en rubber, gebeurde met de hulp van het chemiebedrijf BASF. Het werkt mee aan het Belintra-systeem (Belgian Incidents with Transports of hazardous substances), waarbij de overheid expertise en materiaal uit de petrochemische industrie inroept voor calamiteiten met het transport van gevaarlijke stoffen.

"Sinds gisterenavond tot half vijf vanochtend hebben we bijstand geboden, met in totaal drie mensen en ook materiaal", zegt communicatiemedewerker Lieve Van Hasselt. "Onze medewerkers hebben informatie over het product gegeven, mee naar de transfermogelijkheden gekeken en de pompwerken mee voorbereid en helpen uitvoeren."

Het was na het ongeval niet meteen duidelijk welke stof er in de truck zat. Volgens noodplanningsambtenaar Steven Vermeeren (stad Mechelen) kon via de vrachtbrief toch vrij snel de aard van het ADR-transport worden achterhaald. Een perimeter van 50 meter - 100 meter tijdens het takelen - werd ingesteld als beveiliging tegen ontploffingsgevaar en dampen zelf. De meest nabije bewoners liepen geen gevaar. Volgens Vermeeren zou de verdampte stof niet onwaarneembaar, maar wel erg verdund zijn aangekomen.

Gisterennamiddag botste de vrachtwagen met ethylacrylaat in volle avondspits tegen een vangrail op de E19 in Mechelen-Zuid en kwam de oplegger los waardoor die uiteindelijk terecht kwam tussen enkele bomen. Omwille van het gevaarlijke goedje werd meteen besloten om een veiligheidsperimeter in te stellen.

Bovendien was er een lek ontstaan en kwam er kleine hoeveelheid vrij. Er was geen gevaar voor de volksgezondheid, wel werd omwille van de geurhinder gevraagd om in de buurt ramen en deuren gesloten te houden. Ook het autoverkeer richting Antwerpen op de E19 werd meteen stop gezet. 

De chauffeur van de gekantelde tankwagen raakte zwaargewond. Hij werd afgevoerd naar het Sint-Maartenziekenhuis.

3
Tim Van der Zeypen

Lees meer