EPA

Echtpaar versiert job bij EU met valse diploma’s: ze verdienen 19.000 euro netto per maand

19.000 euro, netto per maand. Dat was het gezamenlijk inkomen van een echtpaar dat met vervalste diploma’s een job versierde bij de Europese Unie. Philippe B. en Laurence C. streken minstens 670.000 euro op, en dan nog bijna zonder te werken. 

Philippe B. legde vervalste diploma’s voor volgens dewelke hij advocaat was, en ingenieur. Ook zijn professionele ervaring toonde hij aan met valse documenten. Hij slaagde er toch in een job bij de Europese Commissie te versieren. Zijn loon: 14.000 euro netto per maand. Zijn vrouw, Laurence C., beweerde dat ze aan de Sorbonne-universiteit in Parijs studeerde voor jurist en politicoloog, en versierde een functie met een salaris van 5.000 euro netto per maand.

Invalide

Het koppel was bij de EU aan de slag tussen 2004 en 2012, maar werken deden ze eigenlijk nauwelijks. Meteen nadat hij werd aangenomen, liet Philippe B. zich invalide verklaren. Laurence C. werkte eerst nog enkele jaren, vooraleer ze verschillende keren na elkaar medische attesten indiende.

Nadat hun bedrog uitkwam, startte de Europese Unie een rechtszaak. Het Europees Agentschap voor gezondheid en veiligheid op het werk eist van de beklaagden een schadevergoeding van 670.000 euro. Het koppel bekende de feiten, maar hun advocaat pleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering. 

Het Brusselse hof van beroep sprak zich woensdag uit over de zaak. Laurence C. werd veroordeeld tot 40 maanden celstraf, haar echtgenoot kreeg 4 jaar cel. 

318 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jo vandenberghe

    Een plek waar kamerplanten verboden zijn(gevaar)maar zakkevullen aangewezen is.

  • Jozef Van Schuerbeeck

    De EU is een geldverslindende draak. Moest men daar eens een ferme kuis houden dan men twee derden van het personeel naar huis sturen.

Lees meer