2 Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet.
BELGA Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet.

Ecolo kraakt nota De Wever-Magnette af: “Dit is de wachtkamer voor confederalisme”

Op institutioneel gebied organiseert de nota van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) de "wachtkamer voor het confederalisme". Dat heeft Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet vanochtend gezegd op La Première. Kamerfractieleider voor Groen Kristof Calvo was op Radio 1 minder fors en had het over "een basis die is voorbereid voor een formule zonder de groenen". Het gesprek van de groenen met de preformateurs was volgens hem soms pittig, maar constructief.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ook Nollet herhaalde vanochtend dat de nota niet voorbereid werd voor een formule met de ecologisten. "Niet enkel worden de klimaat- en milieu-uitdagingen naar de achtergrond verdrongen, het institutioneel schema van de twee mannen is ook problematisch", aldus de covoorzitter van Ecolo.

"Het is de wachtkamer voor het confederalisme. Er is sprake van tweekoppige en driekoppige entiteiten voor verschillende materies: justitie, politie, veiligheid, binnenlandse zaken, werk", aldus Nollet op de radio. "De lijst met grondwetsartikelen die (voor herziening) opengesteld zouden moeten worden was compleet. Het ging om alle artikelen, waaronder 195", dat de herziening van de Grondwet organiseert.

"We zien duidelijk de trechter waarin de N-VA ons wil meenemen", aldus Nollet, die net als Calvo ook kritiek heeft op de ambitie van De Wever en Magnette om een regering van korte duur  in de steigers te zetten.

Lees ook:

ONZE OPINIE. Wie de formatie nog volgt, moet stilaan zo vermoeid zijn dat één betaalde feestdag het al lang niet meer compenseert (+)

De Wever en Magnette verkennen piste voor regering van korte duur: “Geen goede zaak”, zegt Carl Devos

2 Kamerfractieleider voor Groen Kristof Calvo.
BELGA Kamerfractieleider voor Groen Kristof Calvo.

169 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    De Groenen kraken de nota niet af, in tegendeel, ze zeggen (ongewild) waar het op staat : “Dit is de wachtkamer voor confederalisme : een democratisch België met zelfbestuur voor de beide gemeenschappen en de ultieme redding van de splitsing van het land”.

  • Lutgarde Billens

    Heb de indruk dat ecolo en de “Groenen” volgens de windrichtingen hun rug ten toon stellen! Ze maken zich met zulke uitspraken, nog incompetenter dan ze al waren!!

Lees meer