Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Ecolo stelt "fusie" met Groen voor

"Een federale ecologische partij met Walen, Vlamingen en Brusselaars; Nederlandstaligen, Franstaligen en Duitstaligen." Dat "ambitieuze project op lange termijn" schuift een stuurgroep binnen Ecolo naar voren in een rapport dat de partij weer op de been moet helpen na de forse verkiezingsnederlaag van 25 mei. Groen neemt akte van de piste en wil intensere samenwerking zeker bekijken.

"Onze geprivilegieerde relatie met Groen werkt als een drijvende kracht, zeker in de huidige politieke context", schrijven Ronny Balcaen en de vier andere auteurs in de nota. "De communautarisering van het politieke debat en de afwezigheid van verkiezingen op korte termijn bieden een kans om onze relatie met Groen substantieel te verdiepen."

Een federale ecologische partij is voor de stuurgroep het doel. In eerste instantie denken de auteurs aan Brussel en het federale niveau, waar de samenwerking nu al het verst staat. Zo vormen Groen en Ecolo in Kamer en Senaat vandaag al een gezamenlijke fractie. Een verdere samenwerking is daar bijvoorbeeld nog mogelijk via gezamenlijke ondersteunende diensten.

"In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten we zo ver mogelijk gaan in de richting van een 'feitelijke' fusie van Ecolo en Groen", luidt het voorts. "Zeker op lokaal niveau, voortbouwend op de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. We vormen al één fractie in de gemeentelijke assemblees. Laat ons dus de volgende stap zetten en lokale Ecolo-Groen-afdelingen vormen."

"Nog niet aan de orde"

Tot slot oppert de stuurgroep om effectief een "federaal politiek bureau Ecolo-Groen" op te richten met leden verkozen door een "algemene vergadering Ecolo-Groen". Tegelijk willen de auteurs de strategische plaatsen op federale en Brusselse kieslijsten afhankelijk maken van een "zeer goede kennis van het Nederlands of toch minstens het formele voornemen om op korte termijn intensieve taalcursussen te volgen".

Groen neemt akte van het werkstuk, maar wijst erop dat het vrijdag nog langs de partijtop van Ecolo moet passeren. Een fusie is volgens Groen "nog niet aan de orde", maar de partij wil intensere samenwerking "zeker bekijken". Dinsdag zal de kwestie ook aan bod komen op het partijbestuur van Groen, aldus nog de partijwoordvoerder.

Lees meer