De folder waarvan de verdeling door Ecolo werd gestopt.
Twitter De folder waarvan de verdeling door Ecolo werd gestopt.

Ecolo trekt folder over godsdienstvrijheid in na storm van protest

Na hevig protest, zowel binnen als buiten de partij, heeft Ecolo een folder van de lokale afdeling van Laken, ten noorden van Brussel Stad, over de godsdienstvrijheid ingetrokken. De folder zorgde voor een storm van protest. “Schaamteloos hengelen naar de gesluierde stem”, reageert Theo Francken. “Kleuters moeten een hoofddoek mogen dragen op school. En zo fier dat ze zijn over het onverdoofd slachten.”

“Moet de hoofddoek toegelaten worden in het loket? Ja. Moeten ouders van leerlingen vakantiedagen kunnen kiezen op basis van geloofsovertuiging? Ja. Moeten leerlingen op school een hoofddoek kunnen dragen? Ja. Ecolo is voor onverdoofd slachten in Brussel.” In de folder valt te lezen dat Ecolo en PTB-PVDA, in tegenstelling tot de andere partijen, telkens voorstander zijn. Het pamflet was ondertekend door huidig fractieleider in het Brussels Parlement en lijstduwer Zoé Genot en het nummer 9 op de Brussels lijst Ahmed Mouhssin. 

Storm van protest

De folder zorgde voor een storm van protest op de sociale media. “We zijn op een sleutelmoment in de campagne en bij Ecolo zijn de maskers afgevallen”, zei federaal minister en MR-lijsttrekker in Henegouwen Daniel Ducarme. Hij hekelde het linkse ‘communautarisme’ - inspelen op één specifieke gemeenschap - van Ecolo en het feit dat de groenen door hun houding de neutraliteit van de staat en het samenleven in gevaar brengen. “Niet te geloven! Dit is toch een vervalsing?!”, vroeg Brussels kamerlijsttrekker voor cdH Charles Dallemagne zich af. “Dat ze zo laag zijn gevallen. Hallucinant”, aldus MR-woordvoerder Georges-Louis Bouchez. 

DéFI-kandidate voor de Kamer Sophie Rohonyi vond de folder een “schande”. “Ecolo is op heterdaad betrapt op ‘communautarisme’ en leugens, vermits Ecolo het verbod op onverdoofd slachten in Wallonië gesteund heeft”, luidt het.

Ook Theo Francken reageerde al op Twitter. “Schaamteloos hengelen naar de gesluierde stem. Kinderen zelfs kleuters moeten een hoofddoek kunnen dragen op school. En zo fier dat ze zijn oh onverdoofd slachten. Een stem voor Groen is ook stem voor dit.”

Nuance

Brussels lijsttrekker voor Ecolo Alain Maron wees elke verantwoordelijkheid voor de folder af. “Deze folder werd niet vooraf door Ecolo BXL goedgekeurd en dat zou ook niet gebeurd zijn. Dat is duidelijk niet onze manier van campagne voeren. Wij zetten in op de nuance en de dialoog, niet op clichés of communautarisme”, reageerde hij op Twitter. 

85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Manu Claes

    Natuurliefhebbers en dierenvrienden hebben duidelijk niets te zoeken bij Groen en Ecolo.

  • Marnix Malone

    Godsdienstvrijheid is toch een van onze basisbeginselen, nietwaar meneer Francken? De maatschappij haalt u toch ook niet neer omdat u atheïst bent en vindt dat iedereen dat dan ook maar moet zijn.

Lees meer