BELGA

Eén enkele messteek werd Jeroen Balloey fataal

Op het assisenproces tegen vier leden van RAW13 heeft de wetsdokter zijn getuigenis afgelegd. Dokter Geert Van Parys vertelde dat een enkele diepe messteek Jeroen Balloey (21) fataal werd. Ook de andere slachtoffers hadden levensbedreigende steekverwondingen.

De wetsdokter stelde slechts één letsel vast bij het dodelijk slachtoffer. "Er waren dus geen verweerletsels. De diepe steekwonde in zijn rechterzij werd van onder naar boven toegebracht met een eensnijdend wapen." Het mes ging door meerdere lagen kledij en raakte zelfs de wervelkolom van het slachtoffer. "Het moet dus met een enorme kracht zijn toegediend. De doodsoorzaak was uitbloeding, eerlijk gezegd was er weinig kans om hem nog te redden."

Ook Christophe Decoene liep één steekwonde op. "Hij werd links in de onderbuik geraakt. Daardoor waren er een zestal perforaties van de dunne darm. Die toestand was in principe levensbedreigend." Karim M'hedhebi kreeg maar liefst zeven messteken te verwerken, waarvan er twee potentieel dodelijk waren. "Die steken in de rechteroksel hebben een perforatie veroorzaakt tot in de longen. Dat zorgde voor een beduidend bloedverlies." De dokter stelde bij M'hedhebi een blijvende invaliditeit van 10 procent vast, vooral op psychisch vlak.

Moeilijke jeugd
Eerder op de namiddag schetste dokter Paul Lodewyck een beeld van de moeilijke jeugd die Kevin Derveaux kende. "Zijn vader dronk en sloeg hem. Op school was het niet zo negatief. Hij vroeg op een bepaald moment zelfs om zoveel mogelijk op het internaat te kunnen blijven." Derveaux stond ook bekend als een goede werkkracht en heeft al zes jaar een vaste relatie.

Impulsief
Uit het onderzoek bleek wel dat de beschuldigde erg opkijkt naar Robin Van Bossuyt en naar zijn oom Jacky Labaere. "Hij gaat snel in de verdediging als vrienden worden aangevallen. Hij is van het principe 'oog om oog, tand om tand' en heeft ook in de gevangenis al een slag uitgedeeld." Volgens de psychiater speelt ook zijn impulsiviteit een grote rol. "Hij staat niet stil bij de gevolgen van zijn daden. Hij kan veel verdragen, tot het hem te veel wordt. Het risico op toekomstige agressie is matig, maar een alcoholverbod is wel een voorwaarde om agressie te voorkomen."

Ook de behandelende psychiater van Kevin Derveaux kwam aan het woord. Dokter Vergote vertelde dat hij de beschuldigde in die maanden zag veranderen. "Ik behoor misschien wel tot die soort naïeve psychiaters die wel in begeleiding en behandeling geloven", sneerde hij naar dokter Hellebuyck. "Hij was slachtoffer van extreem geweld in zijn jeugd, dat heeft hem gemaakt tot wie hij nu is. Mits intensieve behandeling kan hij veranderen. Ik zie alleszins niet zo veel psychopathische kenmerken."

Morgenochtend wordt gestart met de verhoren van de moraliteitsgetuigen. De oma van Jeroen Balloey zal als eerste aan bod komen.

Lees meer