Eén op acht aanvragen medische regularisatie gebeurt met vals attest

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) werd in 2009 met twee nieuwe verschijnselen geconfronteerd: fraude bij medische regularisaties en schijnerkenningen van kinderen. Dat melden de Concentrakranten vandaag.

In 2009 spoorde de DVZ ruim duizend dossiers met vermoedelijk valse ziekteattesten van dokters, psychiaters of tandartsen op. Ze verkopen die attesten om de illegaal de mogelijkheid te bieden een verblijfsvergunning te krijgen. Het gaat om één op de acht aanvragen in 2009.
 
"In sommige gevallen kwam een illegaal uit West-Vlaanderen af met attesten van een arts uit Limburg", zegt Freddy Roosemont van DVZ. "In andere gevallen werd levensgevaarlijke medicatie voorgeschreven voor ziektes die de illegaal niet had."
 
De DVZ verdenkt een vijftal dokters ervan valse attesten uit te schrijven. "We sturen deze dossiers naar het parket voor onderzoek. Twee grootstedelijke parketten bekommeren er zich om. In afwachting van de resultaten van het onderzoek houden wij met deze attesten geen rekening bij onze beslissingen."
 
Een andere trend is de schijnerkenning van kinderen. Daarbij erkent een allochtoon die wettig in België verblijft, de kinderen van iemand die illegaal in het land is om allebei een verblijfsvergunning te bezorgen, terwijl hij de natuurlijke vader niet is. De DVZ heeft weet van een tiental dossiers. (belga/ypu)

Lees meer