UNKNOWN

Een op de drie holebi's vindt Gay Pride niet belangrijk

Een op de drie holebi's vindt de Gay Pride, de jaarlijkse holebioptocht in Brussel, niet belangrijk. Dat blijkt uit een online bevraging van GAYiD.EU. De peiling krijgt wel felle kritiek van een andere holebisite.

Geen bestaansreden
Op 17 mei 2008 vindt in Brussel de 13e Belgian Lesbian and Gay Pride plaats. Uit het onderzoek van GAYiD.EU bij 7.888 holebi's blijkt dat 29,72 procent van hen vindt dat de pride geen bestaansreden meer heeft. Slechts 46,35 procent vindt de pride wel belangrijk en 24,06 procent heeft geen mening. Het aandeel respondenten zonder mening of met een negatieve houding is dus in de meerderheid.

Deelname
Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 20 procent gemotiveerd is om zelf deel te nemen aan de optocht. Een afname in de opkomst kan hiermee deels verklaard worden, zegt GAYiD.EU. "Het mobiliseren van jongeren, ook bij holebi's, is moeilijker geworden. In hun ogen zijn alle rechten er. De historische rol van de pride is hen niet bekend."

Aandacht voor thema's
"Uit dezelfde studie blijkt wel dat 65 procent vindt dat de thema's van de pride aandacht moeten krijgen in de media. Er is dus wel nood aan een katalysator om zaken in de media te krijgen", aldus Youri Raes, manager van GAYiD.EU.

Chronisch geldtekort
De organisatie wil ook aandacht vragen voor het chronische geldtekort: vergeleken met de andere mei-activiteiten stelt de pride het met een tiende van het gemiddelde budget. GAYiD.EU wil daarnaast dat Brussel zich kandidaat stelt om de Europride naar Brussel te halen.

Kritiek
De resultaten van deze enquête zijn gemanipuleerd, zegt Stefan Scheers, de hoofdredacteur van GayBelgium. Dat is volgens Scheers de meest bezochte gay site in het land. Hij zegt dat de poll op GAYiD.EU slechts enkele uren online stond. Volgens hem is het onmogelijk op die korte tijdsspanne 8.000 deelnemers te hebben. Scheers wijst er daarnaast op dat de site enkele maanden geleden door het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) is geschrapt van zijn internetcontroledienst Metriweb, omdat LNM Media de statistieken van haar websites systematisch vervalste.

Niet representatief
Bovendien, zegt Scheers, is de GAYiD.EU-site maar in zeer beperkte mate representatief voor de Belgische gay bevolking. "Het merendeel (70 procent) van de GAYiD.EU-bezoekers is jonger dan 21 jaar en komt voornamelijk uit Vlaanderen. Brussel en Wallonië zijn er quasi niet vertegenwoordigd." De enquête kan volgens Scheers dan ook enkel als indicatief worden beschouwd en de interpretatie van de resultaten van de bevraging zijn voor het gay milieu weinig of geheel niet relevant, luidt het. (belga/ka/sam)

Lees meer