Photo News

Een op vijf kiezers weet nog altijd niet naar wie morgen stem gaat

Een vijfde van de mensen heeft nog altijd niet beslist voor wie ze morgen gaan stemmen. Er zijn meer vrouwen en jongeren die nog onbeslist zijn. Dat blijkt uit een exclusieve peiling in opdracht van HLN en VTM NIEUWS. Die werd gisteren en vandaag afgenomen bij 1.000 mensen.

Hoe verder de verkiezingen van de mensen hun ‘bed’ zijn, hoe moeilijker ze het blijkbaar vinden om te beslissen op wie ze gaan stemmen. Zo weet een kwart van de stemmers nog niet op wie ze gaan stemmen voor het Europees Parlement. Een groot deel van de kiezers beslist zelfs morgen pas op het moment dat ze in het kieshokje staan. 18 procent van de mensen zijn tot nu toe al van keuze veranderd tijdens de campagne. 

Mannen zijn veel zekerder van hun stuk. Voor de drie verkiezingen - federaal, Vlaams en Europees - verklaart ongeveer 60 procent zich ‘helemaal zeker’ van hun keuze. Bij de vrouwen is ongeveer 16 procent dan weer ‘helemaal niet zeker’.

Opvallend: de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen waren koopkracht en pensioenen en niet het klimaat.

Een verbod op verkiezingscampagnes vindt iets meer dan de helft oké. De helft van de ondervraagden heeft het vertrouwen ook zien dalen tijdens campagne.

Verder blijft de interesse voor de Belgische politiek op zich nog vrij hoog: slechts 1 op 4 geeft een cijfer onder de 5. Al is die interesse gemiddeld wel iets gedaald in vergelijking met de cijfers van 2014: van 6,6 naar 6,4. 

Twijfel jij ook nog? Doe hier de stemtest ‘De Stem van Vlaanderen’

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Berthie Gijsen

    De media:zoals de VRT maken de politici.Zij beïnvloeden op allerlei manieren de mensen.Zij heulen mee met sommige politici.Dat is kiezersbedrog plegen.

  • Philomena Vanderweyen

    Na het verraad van de SP.A in Antwerpen weet ik meer dan ooit op wie ik niet meer ga stemmen,weet wel wie mijn stem krijgt en het zal zeker geen van de traditionele partijen zijn.

Lees meer