De eerste Covid-19-patiënt van het UZ Brussel die mechanisch beademd moest worden, is inmiddels aan de beterhand, tweette dr. Manu Malbrain.
Twitter De eerste Covid-19-patiënt van het UZ Brussel die mechanisch beademd moest worden, is inmiddels aan de beterhand, tweette dr. Manu Malbrain.

Eerste coronapatiënt aan beademingsmachine van UZ Brussel mag intensieve zorgen verlaten

Goed nieuws uit het UZ Brussel in Jette. De eerste Covid-19-patiënt die er aan de beademingsmachine moest, stelt het intussen veel beter en heeft de afdeling intensieve zorgen mogen verlaten. Ook vanuit Italië kwam er via Twitter een bemoedigende video aangewaaid van een genezen verklaarde patiënte. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De man in kwestie is de eerste patiënt die na tien dagen kunstmatige beademing op intensieve zorgen naar een gewone verpleegeenheid is teruggekeerd. Het is bemoedigend dat hij na zo’n zware beademing, waarbij hij werd geïntubeerd met een buis in de keel, er is doorgekomen”, vertelt Gina Volkaert, woordvoerster van het UZ Brussel.

De man kan nu verder herstellen en zich hopelijk binnenkort aan de lijst van genezen personen toevoegen. In totaal werden er in het UZ Brussel al 147 patiënten opgenomen die besmet waren met SARS-CoV-2 en van hen zijn er intussen al 55 naar huis kunnen gaan. Er zijn ook al 13 patiënten overleden aan het coronavirus in het UZ Brussel. Zij waren allemaal tussen 60 en 95 jaar oud.

Een tekort aan beademingstoestellen is er vooralsnog niet in het UZ Brussel. Uit voorzorg werden er onlangs zelfs extra machines bijgekocht en deze zijn intussen al geïnstalleerd en klaar voor gebruik. 

Dokter Manu Malbrain, diensthoofd van intensieve zorgen in het UZ Brussel, plaatste een foto van de patiënt op Twitter, waar epidemioloog Wouter Arrazola de Oñate hem retweette.

Ook in Italië is er weer wat hoop. Zaterdag werden 925 genezen verklaarde Covid-19-patiënten genoteerd in de afgelopen 24 uur. Een van hen zien we in een hartverwarmend en ontroerend filmpje. De genezen vrouw verlaat de ziekenhuisafdeling in een rolstoel, terwijl het verzorgend personeel een erehaag vormt en applaudisseert. Ook de patiënte zelf heeft de hele tijd de handen op elkaar om op haar beurt al die verzorgers en artsen te bedanken.  

Lees ook: Het traject van een coronapatiënt: wat staat je te wachten in het ziekenhuis en wanneer beland je op intensieve? (+)

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Greet Dendas

    voor alle mensen in de zorgsector..alle hulpverleners een dikke proficiat voor alles wat jullie presteren deze dagen...wij zijn niet zonder jullie en wij hebben geluk dat we een goed gezondsheidsstelsel hebben

  • Steven De Baerdemaeker

    In Italië sterven veel mensen (aan de beademingsapparatuur), omdat de toevloed zo hoog is en ze te laat aan de beademing kunnen. Daarom dat het zo belangrijk is, dat er genoeg plaats is op Intensieve Zorgen!

Lees meer