UNKNOWN

El Aroud veroordeelt 9/11, maar niet bin Laden

Malika El Aroud keurt de aanslagen van 11 september 2001 niet goed, maar schrijft ze niet toe aan Osama bin Laden. Ze erkent ook dat haar echtgenoot Moez Garsallaoui contacten had met bin Laden, zei ze voor de correctionele rechtbank van Brussel.

El Aroud wordt beschouwd als een kopstuk van een netwerk dat strijders stuurde naar trainingskampen aan de Pakistaan-Afghaanse grens. Haar man had samen met haar in Brussel moeten terechtstaan, maar zou nog steeds verblijven in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. Volgens een getuige was Malika El Aroud fier dat Moez Garsallaoui Osama bin Laden kon ontmoeten, maar vandaag ontkent ze dat.
 
Toch liet ze uitschijnen dat bin Laden haar misschien kon helpen om haar in veiligheid te brengen, want ze voelt zich bedreigd in Europa. Ze wou echter niet antwoorden op de vraag van de voorzitter van de rechtbank of ze dacht dat haar man aan bin Laden de toestemming gevraagd had om haar naar het grensgebied te laten overkomen.

De aanslagen van 11 september 2001 noemde ze "afschuwelijk". "Het zijn vreselijke moorden. Het was een bloedbad." Ze voegde er wel aan toe dat ze nooit een opeising door Osama bin Laden had gezien.

Vage plannen
Op de tweede procesdag dat ze ondervraagd werd, bleef Malika El Aroud erg vaag over haar activiteiten. Dat ze plannen maakte en voorbereidingen leek te treffen om uit Europa te vertrekken, kwam omdat ze zich achtervolgd voelde door de politie. "Er waren camera's, huiszoekingen, telefoontaps", legde ze uit.
 
Ze zei niet wat haar bestemming was na Turkije, waar ze naartoe zou reizen hoewel ze het land niet binnen mocht. Het gerechtelijk onderzoek wees uit dat haar echtgenoot haar gezegd had dat ze zich moest klaarmaken om snel te vertrekken zonder de aandacht te trekken.
 
El Aroud had dan aan verwanten van islamistische strekking gezegd dat giften in de vorm van geld welkom zouden zijn. Maar ze kon niet uitleggen waarvoor ze het geld precies nodig had. "Dat kost geld, reizen en zich ter plaatse installeren", was het enige dat ze kwijt kon.
De ondervraging wordt morgen voortgezet. (belga/sam)

Lees meer