BELGA

Elio Di Rupo: "Paringsdans tussen MR en N-VA ingezet"

"Ik heb Reynders zelfs horen zeggen dat de volgende regering niet noodzakelijk over een meerderheid langs Franstalige zijde moet beschikken." In een interview met Le Soir Magazine haalt Elio Di Rupo hard uit naar de vermeende toenaderingspogingen tussen MR en N-VA.

"Sta me toe heel duidelijk te wezen: voor de PS is het einde van ons land onderhandelen onbespreekbaar, net zoals het uitkleden van onze sociale zekerheid." PS-kopstuk bij uitstek, Di Rupo, laat in een interview zijn tanden zien.

Volgens Di Rupo is de paringsdans tussen MR en N-VA ingezet en dat zint hemt niet. "Het doet me denken aan het tijdperk van Margaret Thatcher. Toen was in België de regering-Martens-Gol aan zet en tot wat heeft dat geleid? Tot het opschorten van de automatische indexering, het verdubbelen van het inschrijvingsgeld voor universiteitsstudenten en het doen stijgen van de ziektetoelage."

"Elke stem die niet aan de PS toegekend wordt, is een stem die de weg opent naar een regering van rechtse partijen."

Elio Di Rupo (PS)

Geen veto's
"Ik wil niet horen dat het succes van de N-VA niet onafwendbaar is." 
Het PS-boegbeeld spreekt harde, maar geen klare taal noch stelt hij veto's. "Wij nemen geen bepaalde houding in tot na de verkiezingen."

Di Rupo wil een dam opwerpen tegen het rechtse geweld en meent dat enkel de PS daartoe in staat is. Een stem voor de Franstalige communisten van de PTB is volgens hem een verloren stem. "Elke stem die niet aan de PS toegekend wordt, is een stem die de weg opent naar een regering van rechtse partijen."

Lees meer