Getty Images/iStockphoto

Elke week 10 aangiften van verkrachting binnen relatie

Er zijn in ons land vorig jaar 517 nieuwe dossiers geopend over aanranding of verkrachting binnen relaties. Dat betekent dat elke week tien slachtoffers aangifte doen, schrijft De Morgen. Experts wijzen op een groeiend bewustzijn.

In drie jaar tijd steeg het aantal aangiftes bij de correctionele parketten met bijna een vijfde. De toename betekent niet noodzakelijk dat er ook daadwerkelijk meer aanrandingen en verkrachtingen binnen relaties plaatsvinden. De stijging van het aantal nieuwe dossiers is mogelijk het gevolg van een groeiend bewustzijn. "Door zaken als #MeToo zien mensen in dat aanranding en verkrachting niet aanvaardbaar zijn. Ook niet binnen vaste relaties", zegt expert partnergeweld, Helen Blow, in de krant.

Wie met aanranding of verkrachting te maken krijgt, kan bij de huisarts terecht, of bij een van de Zorgcentra na Seksueel Geweld (in Gent, Brussel of Luik). Ze staan open voor vrouwen én mannen van alle leeftijden. Er is altijd permanentie.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Onder dwang is het verkrachting. Maar er zijn veel vormen van dwang, ook subtiele. Als je als partner afhankelijk bent van het inkomen van de andere is dat eigenlijk ook al een vorm van dwang. Als je intriges en leugens gebruikt om iemand zo ver te krijgen om in te stemmen is dat eigenlijk ook al een vorm van geweld die leidt tot verkrachting.

  • Tim Claes

    Walgelijk!

Lees meer