6
belga

Emotionele Laurette Onkelinx kondigt politiek afscheid aan

PS-kamerfractieleidster en voorzitster van de Brusselse PS-federatie, Laurette Onkelinx, stopt ten laatste na de parlementsverkiezingen van 2019 met poltiek. Dat kondigde ze fel geëmotioneerd aan op een persconferentie in de Kamer. Als militant wil de Brusselse PS nog leiden in de campagne voor de lokale en parlementsverkiezingen in 2018 en 2019.

"Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden is", zei een ontroerde Onkelinx. "Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld", klonk het op een druk bijgewoonde persconferentie.

Laurette Onkelinx blikte terug op haar professionele leven: 10 jaar advocaat, 7 jaar parlementslid, 22 jaar minister, vicepremier en minister-president (twee mandaten, gedurende 6 jaar). In haar carrière heeft ze drie koningen en vijf premiers gekend. "Vandaag heb ik zin in iets anders. Ik wil zelf het laatste hoofdstuk van mijn professionele leven schrijven. Daarom heb ik beslist om ten laatste na de parlementsverkiezingen een punt te zetten achter mijn politieke carrière. Maar ik blijf een overtuigd militant", benadrukte ze.

Laatste strijd

Als militant heeft ze het voorzitterschap van de Brusselse PS-federatie aanvaard, een functie die onbezoldigd is. Omdat ze het schip niet wil verlaten op een ogenblik dat het in moeilijkheden zit, wil ze nog een laatste strijd voeren en de federatie voorbereiden op de verkiezingen van 2018 (lokaal) en 2019 (federaal). Daarna wil ze plaats maken voor de jongeren. 

"Ik heb altijd van mijn job gehouden", zei Laurette Onkelinx nog. Ze dankte haar familie en kinderen voor de steun en had ook lof voor de medewerkers, experts en kabinetsmedewerkers die een deel van de weg samen met haar hebben afgelegd.

In principe wordt Laurette Onkelinx in oktober vervangen als fractieleider van de Franstalige socialisten in de Kamer.

6
belga

Di Rupo looft kwaliteiten Onkelinx en respecteert "persoonlijke keuze"

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft op Twitter gereageerd op het aangekondigde vertrek van PS-kopstuk Laurette Onkelinx uit de politiek. "Laurette is een vriendin met een genereus hart" die een minister van "uitzonderlijke kwaliteit" was, luidt het. "Ik respecteer haar persoonlijke keuze. Tussen nu en 2019 zullen haar aanwezigheid en haar overtuigingskracht ons nog dierbaar zijn", zegt Di Rupo.

MR-fractievoorzitter in de Kamer, David Clarinval, wijst op de kwaliteiten van zijn PS-collega Laurette Onkelinx, "die haar stempel gedrukt heeft op het politieke leven van meer dan 20 jaar in België". Laurette Onkelinx is volgens hem "een vrouw met overtuiging, die haar standpunten met veel vuur verdedigt, een moeilijke maar correcte onderhandelaar, die haar woord houdt". De liberale fractieleider zegt er niet aan te twijfelen tussen nu en 2019 nog "mooie debatten" te zullen voeren met zijn PS-collega.

"Geëngageerd, hardwerkend, competent, vriendschappelijk, loyaal, sprankelend. Laurette zal gemist worden na 30 jaar sterke en zeer markante publieke dienst". Zo reageert Joëlle Milquet (cdH), die jaren samen met Onkelinx in verschillende regeringen zat. "Ondanks onze politieke meningsverschillen, heb ik het steeds erg geapprecieerd om met haar te werken. In de loop van de jaren hebben we een mooie, respectvolle relatie opgebouwd in dienst van de burgers", stelt Milquet, die zegt de keuze van Onkelinx te begrijpen en te respecteren.

6
epa

Verhofstadt: "Intens samengewerkt"

Oud-premier en liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt (Open Vld) wenst Laurette Onkelinx "al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen". Hij herinnert zich de samenwerking met Onkelinx in de regeringen-Verhofstadt als "negen intense jaren". 

Laurette Onkelinx maakte begin de jaren 2000 naam in de regeringen onder Verhofstadt, eerst als vicepremier en minister van Werkgelegenheid en Gelijkekansenbeleid en in de tweede ambtstermijn met de bevoegdheid Justitie. In de 'interimregering' Verhofstadt III was Onkelinx minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. 

Verhofstadt herinnert zich die samenwerking als "negen intense jaren". "Nooit een saai moment. We verschilden vaker van mening dan we het eens waren, vooral inzake budget dan, maar uiteindelijk kwam er altijd een werkbaar compromis uit de bus", klinkt het. Op menselijk vlak konden Verhofstadt en Onkelinx het beter met elkaar vinden. "De harde woorden en slaande deuren waren zuiver politieke botsingen. Laurette is dan ook in de eerste plaats een toffe vrouw en ik wens haar al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen."

6
afp

Kitir: "Moedige beslissing"

Meryame Kitir, sp.a-fractieleidster in de Kamer, vindt dat haar PS-collega Onkelinx "een moedige beslissing" heeft genomen om na deze legislatuur te stoppen met politiek. "Het is sterk dat ze plaats wil maken voor jongeren", aldus Kitir, die veel bewondering heeft voor Laurette Onkelinx.

Ze verwijst naar het harde werk dat Onkelinx na al die jaren nog altijd levert en naar de "volle furie" waarmee ze haar dossiers verdedigt. "Niet iedereen weet wanneer ze moet stoppen", vervolgt Meryame Kitir. Ook haar partijgenoot Johan Vande Lanotte besloot zelf dat het tijd was om de nationale politiek te verlaten, brengt ze in herinnering. "Het is goed om niet vast te houden aan je postje", besluit ze.

6
belga

Positieve en negatieve reacties

Positieve en negatieve reacties daarnaast op Twitter. "Ik juich de beslissing toe van een grote dame, die de Belgische politiek zoveel heeft bijgebracht. De Brusselse PS is fier om @LOnkelinx te hebben", reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Over de Brusselse PS valt veel te zeggen, stelt Kristof Calvo, "maar @LOnkelinx leren kennen als gedreven, authentieke collega. Ik ga haar missen als collega-fractieleider". Voormalig minister Freya Van den Bossche (sp.a) noemt Onkelinx de strafste collega waarmee ze ooit gewerkt heeft.

Minder positief is N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel: "Hopelijk luidt dit ook het einde in van tijdperk van soort van machtspolitici die geloofwaardigheid politiek kapot hebben gemaakt.#Onkelinx".

Ook bij de andere N-VA'ers vallen negatieve reacties op te tekenen. "25 jaar lang de bouw van een echte duurzame sociale zekerheid in de weg gestaan. Ik zal u niet missen", zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse.

Kamervoorzitter en N-VA'er Siegfried Bracke draagt Onkelinx een warmer hart toe. "Ondanks grote politieke meningsverschillen, hulde aan de professionaliteit, het gegeven woord en wijsheid van @LOnkelinx. Ik zal ze missen", zegt hij.

Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas is niet rouwig om het vertrek van de PS-topvrouw. "Hoe snel liep ze destijds het halfrond uit om rouwhulde v VB-er G. Tastenhoye niet te moeten meemaken. Tot zover de "mens" Onkelinx", verwijst ze naar haar overleden partijgenoot Guido Tastenhoye.

De oppositie aan de andere kant van de taalgrens is milder. "Laurette Onkelinx heeft een keuze gemaakt die respect verdient. Ik twijfel er niet aan dat ze een geëngageerde vrouw zal blijven, in dienst van haar sterke overtuigingen", zegt DéFi-voorzitter Olivier Maingain.

6
belga

106 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • olivier vl

    zal nooit vergeten welke impact ze op binche heeft gehad. stadje vervallen in de marginaliteit . schrijnend

  • KOEN THEYS

    58 jaar... wat vroeg zeker ? Je moet nog min 10jaar werken voor een vol pensioen te krijgen... of.... is er al genoeg binnen?

Lees meer