thinkstock

Energieleverancier Belpower is vergunning in Vlaanderen kwijt

Energieleverancier Belpower is zijn vergunning om elektriciteit te leveren in Vlaanderen kwijtgespeeld. De regulator VREG trok de leveringsvergunning in na aanhoudende financiële problemen bij het bedrijf. De enkele duizenden klanten worden echter niet zonder stroom gezet, benadrukt de VREG.

Belpower heeft volgens de regulator al een hele tijd problemen om correcte facturen voor klanten op te maken. Voor de regulator voldoet de leverancier niet meer aan de voorwaarden om elektriciteit te mogen leveren op het Vlaamse net.

"Bij deze beslissing gingen we niet over één nacht ijs", zegt woordvoerder Dirk Van Evercooren. Het is nog maar de eerste keer sinds de liberalisering van de energiemarkt zo'n vijftien jaar geleden dat een leverancier in Vlaanderen zijn vergunning ingetrokken ziet.

Rest van België

Klanten van Belpower vallen niet zonder elektriciteit omdat het bedrijf wel nog een vergunning heeft in Wallonië en in Brussel. Dankzij Europese regels mag het bedrijf met die vergunningen alsnog blijven leveren in Vlaanderen.  Pas als het bedrijf zijn vergunning in de drie gewesten zou kwijtspelen, wordt het volgens Van Evercooren problematisch om de activiteiten in België voort te zetten. 

Vlaamse klanten kunnen dus kiezen of ze blijven bij Belpower of niet. Overstappen naar een andere leverancier is evenwel gratis, meldt de VREG, en heeft geen invloed op de energievoorziening. Voor wie zonnepanelen heeft, kan een overstap naar een andere leverancier wel een invloed hebben op de opgebouwde stroomproductie.

Waalse sancties mogelijk

De Waalse regulator CWaPE volgt de situatie bij Belpower van dichtbij op. "We hebben een bevelschrift gestuurd naar Belpower om te eisen dat het bedrijf zo snel mogelijk aan alle regels voldoet", aldus een woordvoerder. Indien een bevredigend antwoord uitblijft, kan de regulator eveneens overgaan tot sancties zoals het intrekken van de vergunning.

Brugel, de Brusselse regulator, is op de hoogte van de problemen bij Belpower in Vlaanderen en Wallonië, maar laat weten dat de problemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet voorkomen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Van Hooland

    Wat hebben ze ons toch aangedaan die ministers , Verhofstad op kop . Wij moeten gaan bedelen om goeiekoop elektriek. Van Hollandse Paul .

  • Jo Bosman

    Niet enkel Belpower heeft al een hele tijd problemen om correcte facturen voor klanten op te maken. Alle andere Leveranciers zitten met datzelfde probleem. Ze bedreigen zelfs al mensen die hunne stroom al op voorhand betaald hebben via een budget meter en dreigen met afsluiting als ze niet meer opladen, ongeacht hoeveel dat ze al op voorhand betaald hebben of het saldo wat op de meter staat.

Lees meer