Shutterstock

Energieprijzen in ons land gezakt het voorbije jaar, tabak aanzienlijk duurder

De energieprijzen in ons land zijn in het derde kwartaal met gemiddeld 4,3 procent gezakt in vergelijking met een jaar eerder. Aardgas werd zelfs 10 procent goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

Een dalende olieprijs heeft er voor gezorgd dat de brandstof- en stookolieprijzen respectievelijk 3,6 en 6,6 procent lager liggen dan een jaar geleden. Voor aardgas betaalt de consument zelfs ruim 10 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar. De prijs voor elektriciteit is stabiel (+0,1 procent) gebleven.

De consumptieprijzen voor levensmiddelen klommen in het derde kwartaal 1,2 procent. Bewerkte levensmiddelen werden 1,7 procent duurder, niet-bewerkte werden 0,5 procent goedkoper. Vlees (1,2 procent), brood (1,2 procent), groenten (1,6 procent), zuivel (1 procent) werden duurder. Onder meer bier (-1,4 procent) en alcoholvrije dranken (-0,4 procent) werden goedkoper, net als koffie en thee en cacao (-2,3 procent) en vis en zeevruchten (-3,6 procent). Tabak werd 5,6 procent duurder, door hogere accijnzen.

Inflatie

De daling van de energieprijzen zorgt er voor dat de inflatie in België voor het eerst sinds 2015 lager ligt dan in de buurlanden. De inflatie bedroeg gemiddeld 0,9 procent, tegen 1,3 procent in de buurlanden. Terwijl in ons land de energieprijzen daalden, stegen ze bij de buren.

Tip: Besparen op elektriciteit en gas? Bekijk de goedkoopste energieprijzen op Mijnenergie.be

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Ach de tabak duurder...laat die oude ventjes toch aan hun zelfgedraaide sigaret lurken, het is misschien nog het enige wat ze nog hebben op hun oude dag, niets wordt hen nog gejeund....sigaretje, sigaartje....veel te duur voor hun pensioentje van 1000 euro, weet je wat ..subsidieer hun tabak, met het geld dat nu wordt bespaard van de "cultuur' mensen....die oudjes hebben dan tenminste nog hun sigaretje in de plaats.....

  • PETER VANDAELE

    Mijn partner en ik kopen bijna altijd levensmiddelen in promotie. Bijvoorbeeld 1 + 1 gratis of 50 % korting op het tweede produkt die je aankoopt. Je eet dan wat er die week in promo staat, dus je mag niet kieskeurig zijn.

Lees meer