Chauffeurs bij De Lijn klaagden al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden.
BELGA Chauffeurs bij De Lijn klaagden al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden.

Er stoppen weer bussen van De Lijn onder Brussel-Noord

Politie pakt dronken migranten op die willen slapen aan bushalte Noordstation

De Lijn heeft busstation Brussel-Noord opnieuw in gebruik genomen. Reizigers kunnen nu weer in- en uitstappen onder het treinstation. Dat meldt de Vlaamse vervoersmaatschappij op Twitter. Afgelopen weekend hebben nog meerdere migranten geprobeerd om aan de halte te overnachten, maar ze werden door de politie gevraagd het station te verlaten. Drie dronken migranten werden opgepakt.

De Lijn besliste onlangs om niet meer halt te houden onder het Noordstation. De chauffeurs klaagden al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden, gelinkt aan de groep transmigranten die al maanden in het station verbleef. De halte werd daarom verplaatst naar het Rogierplein iets verderop.

Transmigranten

Afgelopen vrijdag werd heel de verdieping -1 schoongemaakt en vanaf vandaag keren ook de bussen van De Lijn terug naar hun vaste halte aan het Noordstation. Sinds 9 uur vanmorgen - een uur vroeger dan aangekondigd - worden er weer reizigers opgepikt en afgezet.

“Er is nog een centrale hal die afgesloten blijft, maar de busperrons zijn vrijgegeven”, zegt woordvoerster Sonja Loos van de openbaarvervoermaatschappij. De Lijnwinkel in het station Brussel-Noord blijft wel nog de hele week dicht. In het station Brussel-Zuid is er een bijkomend loket geopend. Ook online vervoersbewijzen aankopen, blijft een mogelijkheid.

(Lees verder onder de tweet)

Migranten opgepakt

Afgelopen weekend hebben meerdere migranten toch geprobeerd om terug te keren naar het Noordstation om er te overnachten. “De patrouilles van onze politie konden de migranten vatten en vroegen hen elke keer om het station te verlaten en zich te oriënteren naar de opvangplaatsen die sinds vrijdag voor hen voorzien zijn bij het Rode Kruis, Samusocial en het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen”, aldus politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker.

“Uiteindelijk werden toch drie migranten dit weekend opgepakt, omdat ze weigerden het station te verlaten en dronken waren.” Het ging om twee volwassenen en één minderjarige. Een volwassene werd vrijgelaten, omdat hij in het bezit was van een bevel om het Belgisch grondgebied te verlaten. De andere volwassene werd naar een gesloten centrum gebracht en de minderjarige werden naar een gesloten centrum voor minderjarigen gestuurd. 

De politie van Brussel-Noord zal de komende dagen extra blijven patrouilleren in de buurt van het station.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Boden

    10 dagen voor de verkiezingen hebben ze het daar opgekuist, nogal doorzichtig niet ?

  • Dusan Dostal

    Binnen 3 weken zal alles terug bij het oude zijn ginder. Zouden er binnen een week geen verkiezingen zijn dan was er niets gebeurd. Ik begrijp de lijn dat ze er niet willen stoppen. Je wordt er voor een sigaret gewoon aangevallen.

Lees meer