Er was geen behandeling voor hun zoontje, dus openden ze zelf maar centrum van zes miljoen euro

Omdat er voor hun zoontje van zeven, die als baby een hersenverlamming kreeg, nergens een goeie behandeling bestond, begonnen Nilofar en Edward Schiettecatte zelf maar met het eerste hightech neurorevalidatiecentrum in Antwerpen, TrainM. Het kostte 6 miljoen euro en vandaag ontvangen ze de eerste patiënten, die meteen de bijzondere robot-behandelingen mogen testen.

Nilofar en Edward, in een vorig leven hadden ze allebei topfuncties bij banken op Wall Street, zijn ervan overtuigd dat hun behandelingen - revalidatie met behulp van robots, gecombineerd met hersenstimulatie - mensen met verlammingen kunnen helpen opnieuw te leren bewegen.

"Het is wetenschappelijk aangetoond dat hersenen bewegingen opnieuw kunnen aanleren, na 20.000 exacte herhalingen. Als je weet dat een kinesist tijdens één behandeling een beweging misschien 40, 50 keer kan herhalen, weet je: dat is véél te weinig", zegt Edward. Nilofar haalt een uitspraak van kungfulegende Bruce Lee aan: 'Vrees niet de man die 10.000 bewegingen één keer oefent. Vrees de man die één beweging 10.000 keer oefent.' "Er zijn gevallen gedocumenteerd van mensen met een verlamde arm na een infarct, die na een robotbehandeling hun arm boven hun hoofd konden tillen."  

Zowel kinderen als volwassenen met neurologische aandoeningen zoals hersenverlamming, MS, A.L.S. en Parkinson maar ook patiënten na een beroerte of met orthopedische en sport gerelateerde blessures kunnen nu bij Trainm terecht voor een behandeling. Het is, zeggen Nilofar en Edward, geen ziekenhuisachtige omgeving.

Het is duur - één robot kost 400.000 euro - maar ons centrum is er niet alleen voor wie 200, 300 euro per maand kan betalen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste: we willen iederéén kunnen helpen.

Edward Schiettecatte
Jan Aelberts

Fun

Nilofar: "Ik, als moeder, heb er bijna een trauma aan overgehouden, aan het bezoeken van revalidatiecentra, in België én in de States: kil, steriel, medisch en helemaal niet verwelkomend. Dat is bij ons anders. Bij ons moet het 'fun' zijn, moet het lekker ruiken, met muziek, met personeel dat er niét uitziet als verplegers. Er is een ruimte waar mensen, op de beats van dj's en met hulp van robotarmen kunnen trainen. Gesofisticeerde robotarmen helpen verlamde mensen om computergames te spelen. Dát motiveert. Een kille behandelruimte met een robot niet." 

"Er is capaciteit om tot 3.000 patiënten per jaar te behandelen", zegt Edward. Nilofar: "Het is duur - één robot kost 400.000 euro - maar ons centrum is er niet alleen voor wie 200, 300 euro per maand kan betalen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste: we willen iederéén kunnen helpen. Daarom hebben we een fonds opgericht om minder kapitaalkrachtige patiënten te ondersteunen."

Lees meer