BELGA

Ernstige telproblemen in Brussel en Wallonië

Door technische problemen kunnen de stemmen in Brussel-Stad, Anderlecht, Elsene en Schaarbeek vandaag niet meer geteld worden. Een deel van de diskettes zijn onleesbaar. Dat meldt Brusselnieuws. Ook in Gembloers en Fosses-la-Ville (Namen) zijn er vertragingen gemeld. Daarnaast werd vanavond op heel wat plaatsen in Brussel en Wallonië de publicatie van voorkeurstemmen opgeschort door technische problemen.

In Elsene treft de storing de helft van de kiesbureaus zelfs 80 procent. Het tellen is gestaakt en wordt vandaag geen volledige uitslag meer verwacht. De probleemdiskettes zijn overgemaakt aan Stesud, het betrokken informaticabedrijf. De tellers moeten minstens tot middernacht blijven.

Ook in het kanton Schaarbeek was het tellen van de stemmen volledig geblokkeerd door technische problemen. Experts van de FOD Binnenlandse Zaken kwamen ter plaatse om de oorzaak van de panne te onderzoeken. Mogelijk moeten alle magneetkaarten opnieuw ingevoerd worden in het informaticasysteem, waardoor de resultaten nog uren op zich kunnen laten wachten.

Ook in Anderlecht zijn de resultaten van 32 kiesbureaus onleesbaar, in Brussel-Stad gaat het om 50 bureaus. In de betrokken gemeenten zijn de stemcomputers tot 20 jaar oud, maar in het verleden waren daar weinig problemen mee.

Gembloers
"Elke gemeente heeft zijn eigen systeem om de biljetten te verzamelen waardoor nog een twintigtal urnes ontbreken in het telbureau in Gembloers", aldus de voorzitter van het telbureau. In het kanton Fosses-la-Ville waren er eveneens vertragingen, omdat de laatste urne pas om 18.00 uur in het telbureau gearriveerd was. Volgens de vrederechter kan dat komen omdat er verschillende nieuwe voorzitters aan de slag waren in het kanton.

Problemen met voorkeurstemmen
Er is een "incoherentie" vastgesteld bij "de totalisatie van de voorkeurstemmen" in een aantal kantons. Meer precies gaat het om 17 Brusselse gemeenten, de 2 Duitstalige kantons, sommige kantons in Luik, de kantons Durbuy, Frasnes-les-Anvaing en Lens. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken, dat de verspreiding van de resultaten in deze kantons voorlopig opschort.

Het probleem ontstond "ondanks veelvuldige voorafgaande testen en de certificering door een onafhankelijk adviesorgaan". De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft daarom beslist om voorlopig de verspreiding op te schorten van de resultaten van de Kamer en van het Gewest aangaande deze kantons.

De specialisten van de firma Stesud, ontwikkelaar van het programma en gecertifieerd door PriceWaterhouseCoopers, stelt naar verluidt alles in het werk om in de kortst mogelijke tijd een oplossing te vinden. "Het stemmaterieel stelt geen probleem. De oplossing richt zich naar de applicatie die speciaal ontwikkeld is voor deze verkiezingen, en die vooraf grondig getest en gecertificeerd volgens de opgelegde normen", luidt het.

Het college van parlementaire experten is op de hoogte van de problematiek en volgt de situatie op de voet.

Schandalig incident
Het resultaat van de verkiezingen ligt in de handen van technici en wordt helemaal niet gecontroleerd door de burgers. Dat verklaart Michel Staszewski van de burgerorganisatie 'VoorEVA' (Voor een Ethiek van de Verkiezings Automatisering) naar aanleiding van de opschorting van de publicatie van de resultaten.

"Het is niet de eerste keer dat een bug de telling van de stemmen verstoort", aldus de voorzitter. "Het systeem mist transparantie, het is een schandaal voor de democratie."

De organisatie betreurt dat in verschillende kantons waar op papier wordt gestemd een telsysteem met behulp van een computer (Depass) werd ingevoerd, zonder dat het systeem door de burgers kan worden gecontroleerd. Die informaticasystemen (elektronisch stemmen en tellen met de behulp van de computer) hebben vaak met problemen te kampen en zorgen er niet voor dat de resultaten vroeger beschikbaar zijn, zegt Staszewski nog.

Lees meer