2 President van de Europese Raad Charles Michel.
EPA President van de Europese Raad Charles Michel.

EU-leiders staan voor ambitieuze aanpak coronacrisis

De staatshoofden en regeringsleiders van de EU steken voor de derde keer in zestien dagen op afstand de koppen bij elkaar om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. Opnieuw gaat het overleg per videoverbinding, die EU-president Charles Michel donderdagmiddag om 16 uur opstart.

"Eenheid en solidariteit zullen onze acties leiden", twitterde Michel gisterenavond. Maar onder druk van de oplopende besmettingsgevallen en het stijgend aantal doden, de grote economische gevolgen en de binnenlandse maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn de 27 leiders in de praktijk vooral met de sores in eigen land bezig.

Zo heeft een aantal landen controles aan de grenzen ingevoerd of de poorten helemaal gesloten. Daardoor is de essentiële aanvoer van voedsel, mondkapjes en beademingsapparatuur niet gegarandeerd. De Nederlandse premier Rutte zal volgens ingewijden nadrukkelijk aandacht vragen voor het belang van vrij verkeer van goederen. Ook de distributie van medische benodigdheden loopt niet van een leien dakje. Wat de afgelopen weken niet goed ging, moet worden gerepareerd, aldus een diplomaat. De leiders zullen bovendien naar verwachting verklaren dat de EU een serieus, breed opgezet centrum voor crisismanagement nodig heeft.

Aanpak economische gevolgen

Ook bespreken ze hoe ze de economische gevolgen van de uitbraak moeten aanpakken, om financieel niet ten onder te gaan en na de crisis de weg naar herstel te kunnen inslaan. Daarover heerst verdeeldheid. Negen leiders hebben woensdag opgeroepen om een Europees 'schuldinstrument' op te zetten. Dat zouden euro-obligaties, of in dit kader ook wel 'coronabonds' genoemd, kunnen zijn. Mogelijk dragen de leiders wel de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden) op om kredietlijnen via het noodfonds Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) open te stellen voor alle lidstaten die dat willen voor coronagerelateerde investeringen. Daarvoor zou 2 procent van het bruto nationaal inkomen van elk land beschikbaar kunnen zijn. De eurolanden zijn de aandeelhouders van het ESM.

Na afloop van de top geven Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een gezamenlijke persconferentie, per video. Veel regeringsleiders zullen na afloop persvertegenwoordigers van hun land informeren.

Lees ook: Europese Commissie vraagt waakzaamheid bij buitenlandse overnames tijdens coronacrisis

2 Na afloop van de top geven Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een gezamenlijke persconferentie, per video.
Photo News Na afloop van de top geven Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een gezamenlijke persconferentie, per video.

Lees meer