Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
PHOTO_NEWS Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Europa's zwakke schakel in de strijd tegen terrorisme volgens Jan Jambon: Brussel

IS rekruteert ook via Playstation 4, aldus de Belgische minister van Binnenlandse Zaken

Hoe komt het dat zoveel IS-strijders uit ons land komen? Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is de oorzaak deels te vinden in de ingewikkelde Brusselse structuren, met zes politiezones en negentien gemeenten voor 1 stad.

België telt zoals bekend relatief gezien veel meer Syriëstrijders dan andere Europese landen. Volgens het International Centre for the Study of Radicalisation telt ons land per miljoen inwoners 40 strijders die al naar Syrië en Irak zijn getrokken om te gaan vechten bij een soennitische militante organisatie. Denemarken staat op een verre tweede plaats met 27, gevolgd door Zweden met 19.

Politico organiseerde dinsdag een gespreksavond over het thema, waar ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) te gast was, net als de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a). Jambon wond er geen doekjes om: de hoofdoorzaak voor dat hoge aantal is één welbepaalde regio: Brussel. Volgens Jambon heeft ons land in de meeste steden beter grip kunnen krijgen op extremisme, behalve in Brussel. Schuldig daaraan is de lappendeken aan bevoegdheden, aldus Jambon: "Brussel is een relatief kleine stad met 1,2 miljoen inwoners. En toch hebben we er zes politiezones. Negentien gemeenten. Hoeveel politiezones heeft New York, een stad met 11 miljoen inwoners? Eén."

'Lone wolves' via Playstation 4

Verder maakt Jambon zich vooral zorgen over de 'lone wolves' in het terreur. "Waar ik 's nachts van wakker ligt, is de kerel achter zijn computer, op zoek naar de boodschappen van IS en andere haatpredikers." Hij wees er bijvoorbeeld ook op dat in tegenstelling tot eerder gedacht, de terroristische aanval in Verviers die in januari werd verijdeld geen grootschalige aanval moest worden. Hun doel was niet een politiekantoor aan te vallen, maar wel een agent te ontvoeren en te doden voor de webcam. "Ze wilden slechts één persoon doden. Maar die daad zou wel paniek veroorzaken onder de bevolking die door die persoon beschermd wordt, niet enkel in België, maar in heel Europa." Twee van de drie mogelijke terroristen werden doodgeschoten, de derde zit momenteel nog altijd in de cel.

Jambon maakt zich ook zorgen over de rekruteringsmethodes van IS, die bijzonder moeilijk tegen te werken zijn. Om mogelijke sympathisanten warm te maken voor de strijd, versturen IS en aanhangers bijvoorbeeld 100.000 tweets per dag. En opmerkelijk: een bijzonder rekruteringskanaal is blijkbaar Playstation 4, waar strijders met elkaar in verbinding treden via kanalen die heel moeilijk te ontdekken zijn voor de overheid. "Playstation 4 is zelfs moeilijker te monitoren dan WhatsApp", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

'Playstation 4 is zelfs moeilijker te monitoren dan WhatsApp'

Jan Jambon (N-VA)

Lees meer