Deze sportieve elektrische fiets kan 45 kilometer per uur halen.
ANP Deze sportieve elektrische fiets kan 45 kilometer per uur halen.

Europees Parlement verwerpt verplichte verzekering voor e-bikes

Er komt geen verplichte verzekering voor e-bikes, Segways en elektrische steps. Dat heeft de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming van het Europees Parlement beslist, zegt voorzitter Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “Nieuwe vervoersmiddelen zoals elektrische fietsen vormen een alternatief voor de auto en verdienen een duwtje in de rug. Een door Europa verplichte verzekering zou potentiële kopers kunnen afschrikken”, zegt ze.

De parlementsleden stemden over een voorstel van de Europese Commissie om de richtlijn over de verplichte motorrijtuigenverzekering te moderniseren. De tekst werd met een grote meerderheid goedgekeurd, maar de parlementsleden verwierpen wel het idee van een verplichte verzekering voor e-bikes en andere nieuwe vervoersmiddelen.

De Europese Commissie had de eigenaars van onder andere e-bikes, Segways en elektrische steps een verplichte aansprakelijkheidsverzekering willen opleggen, zegt Van Bossuyt, maar dat was volgens haar geen goed idee. "Voor een aantal voertuigen met een groter impactrisico is zo'n Europese verzekeringsplicht te verantwoorden. Voor auto's bijvoorbeeld. Want vooraleer zij op de markt kunnen komen, moeten zij een aantal Europese testen doorstaan. Maar voor e-bikes, Segways en elektrische steps met beperkt impactrisico en lage autonome snelheid is dat een brug te ver.”

Elke lidstaat vrij om verzekering op te leggen

Het staat de lidstaten vrij om zelf verzekeringen op te leggen. “Dat is opportuun voor nieuwe transportvormen die hogere snelheden halen dan 25 kilometer per uur. Voor bromfietsen die even snel kunnen rijden, geldt die verplichting al”, vindt Van Bossuyt. “Ook voor de nieuwe transportmiddelen zou dit referentiepunt kunnen gelden. Lidstaten moeten nadenken over de mogelijke veiligheidsrisico's die met de nieuwe transportvormen gepaard gaan. De bescherming van de gebruikers van deze nieuwe transportmiddelen en andere weggebruikers moet het uitgangspunt zijn.”

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Lambrechts

    België zal wel eerst zijn weer en poliske erbij duurste land van europa wat verzekeringen betreft

  • Roland Vanlerberghe

    Normaliter zit dat in de familiale polis, beter eens nakijken, een aanrijding met een voetganger met lichamelijk letsel kan stevig oplopen.

Lees meer