Europese mama van al-Qaida door onze staatsveiligheid gered in Afghanistan

De Belgische staatsveiligheid heeft de gisteren aangehouden Malika El-Aroud, de "mama van al-Qaida in Europa", uit Afghanistan gered in 2001. Haar toenmalige echtgenoot had twee dagen voor de aanslagen van 9/11 op vraag van Osama bin Laden de leider van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan en de zwaarste tegenstander van het taliban-regime vermoord.

"De Belgische intelligentiediensten wisten toen al dat ze te maken hadden met een gevaarlijke extremiste. Maar ze hoopten dat ze door de redding hun landgenote konden overtuigen naar hun kant over te gaan", vernam HLN.BE uit Amerikaanse bronnen.

Malika, die in Afghanistan verbleef in een speciaal kamp voor vrouwen van al-Qaida-leden, was in de klauwen gevallen van medestanders van de vermoorde Massoud. Voor die wraak konden nemen, werd er tussengekomen en mocht ze naar België, haar thuisland, terugkeren. Staatsveiligheid zou uit de geste een slaatje slaan was de redenering. Uit dankbaarheid zou Malika wel even "naar de andere kant komen".

Staatssteun
"Dat plan viel in duigen. Eenmaal terug in België begon El-Aroud nog extremer campagne te voeren voor al-Qaida. Ze kreeg daar in uw land meer dan duizend dollar staatssteun per maand voor." Waarmee onze bronnen doelen op de werkloosheidsvergoeding die mevrouw El-Aroud kreeg.

"Erg gevaarlijk"
Ons land is al heel vroeg en al heel lang gewaarschuwd over Malika. En niet alleen door de Amerikanen. In 2002 liet het toenmalige Franse hoofd van de terrorismebestrijding, Jean-Louis Bruguière, weten dat de Belgische vrouw degene was die de materialen had gesmokkeld voor de bom waarmee Massoud werd vermoord door haar toenmalige man. "Ze is erg radicaal, erg sluw en erg gevaarlijk", waarschuwde Bruguière zijn Belgische collega's.

Haar grote frustratie
El-Aroud werd al meermaals opgepakt in ons land, maar telkens weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Ze krijgt al jaren een uitkering in België. Ze speelt ook al jaren een sleutelrol in de strijd van al-Qaida tegen de Amerikanen en hun bondgenoten. Ze heeft contacten met de hoogste kringen van al-Qaida, maar, tot haar grote frustratie, wordt door de top in Afghanistan en Pakistan vooral gebruikt en niet toegelaten. Ze was naar verluidt razend in april van dit jaar, melden onze bronnen, toen Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaida, liet weten dat "de echte strijd door mannen moet worden gestreden".

Interview
De Amerikaanse nieuwszender had in 2006 al een omstreden interview met de gesluierde weduwe. Daarin verklaarde ze de liefde van vele moslims voor al-Qaida-leider Osama bin Laden. "Hij was het die de onderdrukten hielp", zei Malika El-Aroud in het interview. "Hij was degene die onze grootste vijand, de VS, bestreed. Daarom houden we van hem. Voor een moslimvrouw is het een uitzonderlijk voorrecht om de weduwe te zijn van een martelaar."

Belgische gerecht
Het schrijnende in deze zaak is dat Malika El-Aroud ook in België al meermaals vastzat en zelfs een uitkering kreeg. De 49-jarige weduwe van Dahmane hertrouwde in 2003 al snel nadat ze werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs ("Uw ideeëngoed is zeer extreem, maar daar kan ik u niet voor veroordelen", zei rechter Claire Degryse destijds in haar vonnis) voor haar aandeel in de moord op Massoud.

Zwitserland
Haar nieuwe man is de tien jaar jongere Tunesiër Moez Garsalloui, ook een extremist die een cruciale rol zou spelen in de strijd tegen de VS in Afghanistan. Samen woonden ze een tijdje in de Zwitserse stad Fribourg, waar ze ook gearresteerd werden voor het opzetten van haatwebsites. Malika kreeg zes maand voorwaardelijk en vluchtte terug naar ons land.

"Ik heb recht op die uitkering"
Ze geneert zich geenszins voor de uitkering die ze hier al jaren ontvangt. "Ik heb recht op die uitkering, want ik heb jarenlang in een Belgisch bejaardentehuis gewerkt, ik heb daar recht op." Vorig jaar belandde ze weer in een Belgische cel toen ze betrokken was bij een poging om terrorist-voetballer Trabelsi uit de gevangenis te helpen ontsnappen. Omdat er ook aanslagen op de Brusselse metro waren gepland, werd het bekende algemene terreuralarm afgekondigd.

Doelwit?
Het is nauwelijks te vatten dat Malika El-Aroud weer werd vrijgelaten. Gisteren werd ze weer opgepakt. Nu werd er opnieuw een zelfmoordaanslag verijdeld. Het doelwit is nog niet duidelijk, maar het wordt niet uitgesloten dat dat de EU-top in Brussel was. De opgepakte zelfmoordenaar is Hicham Beyayo, een zware crimineel. De twintiger uit Anderlecht komt uit een familie van topgangsters. Twee van zijn broers werden vorige week nog opgepakt wegens extremisme en een andere broer zit in de cel wegens een tigerkidnapping. Het gerecht schaduwde hen al geruime tijd.

Waarom ze werd wat ze is
El Aroud werd in 1959 geboren in het Marokkaanse Rif-gebergte. Haar voorvaderen waren "nobele verzetsstrijders" tegen de Spaanse bezetter. Ze wilden een islamitische republiek stichten, maar haar grootvaders sneuvelden. Haar vader kwam in 1963 naar België. Hij werd straatwerker.

Puber
In 1964, Malika was toen 5, kwam de hele familie naar ons land. Malika werd zeer streng opgevoed. Feestjes en muziek waren verboden. Als puber begon ze te revolteren. Ze droeg alleen nog jeans, veroorzaakte heibel op school en verdwaalde in het nachtleven, vol drugs en stoute jongens. Ze kreeg een kind van een ver familielid, dat haar verliet. Een tweede en derde man kwamen en gingen. Ze hoorde op een nacht plots een stem, zegt ze. Die zei: "Alleen het gebed en Allah kunnen je redden." Waarop Malika een sluier aantrok, begon te bidden en uiteindelijk de extremist Abdessatar Dahmane ontmoette.

In verdenking
El-Aroud is deze voormiddag samen met vijf anderen in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terroristische organisatie. (mvl/hlnsydney/kh/jm)

Lees meer