Martin Schulz en Guy Verhofstadt tijdens een eerder debat tussen de kandidaat-commissievoorzitters.
BELGA Martin Schulz en Guy Verhofstadt tijdens een eerder debat tussen de kandidaat-commissievoorzitters.

Europese topkandidaten willen geen andere kandidaat-commissievoorzitter

De kandidaat-voorzitters van de Europese Commissie hebben vanavond op een debat in Firenze de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten gewaarschuwd voor een "grote institutionele crisis" indien ze na de verkiezingen van 25 mei met een eigen kandidaat op de proppen komen om huidig commissievoorzitter José Manuel Barroso op te volgen.

Firenze vormde het decor voor het derde debat van de boegbeelden die door hun Europese politieke partij in de verkiezingscampagne naar voren zijn geschoven om de Commissie te leiden. Unisono beklemtoonden ze dat één van hen naar het Berlaymontgebouw moet en dat de staatshoofden en regeringsleiders onder het voorzitterschap van Herman Van Rompuy er niet aan moeten denken een andere kandidaat voor te dragen.

"Dan zeggen ze de kiezers dat hun stem niet telt en gaan er in 2019 nog minder mensen stemmen", stelde de christendemocratische kandidaat Jean-Claude Juncker, die waarschuwde voor "een grote institutionele crisis". Voor diens liberale uitdager Guy Verhofstadt zou dat "het einde van Europese democratie betekenen" en "kan het Europees Parlement zijn deuren dan wel sluiten". De sociaaldemocraat Martin Schulz toonde zich overtuigd dat het Europees Parlement geen andere kandidaten zal goedkeuren.

"Obama heeft ook legitimiteit"
De voordracht van kandidaat-voorzitters moet de kiezers politieke keuzes voor de toekomst van Europa aanbieden en hen stimuleren naar het stemhokje te gaan. In 2009 ging slechts 43 procent stemmen, maar volgens de boegbeelden maakt de opkomst uiteindelijk geen verschil voor hun legitimiteit als Commissievoorzitter. "In de VS is minder dan 50 procent van de kiezers gaan stemmen. Heeft Barack Obama geen legitimiteit? Het is een argument dat gebruikt wordt door zij die alles achter gesloten deuren willen regelen", zo verwoordde Schulz het.

Juncker en Verhofstadt pleitten tijdens het debat voor strikte begrotingsdiscipline, gekoppeld aan een verdere integratie van de Europese eenheidsmarkt als motor voor nieuwe economische groei. Schulz maakt van de strijd tegen fiscale fraude en belastingontwijking een speerpunt en betoogde net als de groene kandidaat José Bové dat toekomstgerichte investeringen uitgezonderd moeten kunnen worden bij de beoordeling van begrotingen. Bové brak een lans voor meer budgettaire autonomie en waarschuwde voor de gevolgen van een vrijhandelsakkoord met de VS.

Energiezuinige economie
De situatie in Oekraïne en het conflict met Rusland moet Europa volgens Bové ook aanzetten om met meer ambitie te streven naar een energiezuinige economie. Schulz is het eens met de sancties tegen Moskou, maar hij hamerde erop dat Europa en Rusland oog moeten hebben voor hun gemeenschappelijke belangen op langere termijn. De sancties moeten volgens Verhofstadt uitgebreid worden naar de kring van oligarchen rond president Vladimir Poetin. Juncker tenslotte sloot economische en financiele sancties niet uit als Poetin zijn koers niet wijzigt, maar dan moet er volgens hem wel interne Europese solidariteit getoond worden om de gevolgen op te vangen.

Lees meer