De drie beschuldigden, afgebeeld door Igor Preys.
BELGA De drie beschuldigden, afgebeeld door Igor Preys.

Euthanasiezaak vandaag van start: “Was het verzoek van Tine wel vrijwillig?”

Vandaag start van het proces van de drie artsen uit Oost-Vlaanderen die zich moeten verantwoorden voor het niet naleven van de voorwaarden voor euthanasie bij Tine Nys (38) in Sint-Niklaas in 2010. Het openbaar ministerie stelt dat de drie dokters zich schuldig maakten aan vergiftiging, waardoor ze in theorie tot levenslange opsluiting riskeren. “Ze hebben de voorwaarden en de procedure van de euthanasiewet niet nageleefd”, aldus aanklager Francis Clarysse in de akte van beschuldiging. Zo heeft de dokter die de euthanasie uitvoerde niet volgens de regels gehandeld en waren de twee andere artsen niet onafhankelijk ten opzichte van de patiënt. Volg de eerste stappen in het proces hieronder in onze liveblog. 

Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende klacht met burgerlijke partijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak. Het is de eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

De verdediging van de uitvoerende arts Joris V. H. zal de vrijspraak pleiten. “Onze cliënt wordt aangewezen als een moordenaar, want dit afschuwelijke etiket wordt door het openbaar ministerie op zijn hoofd gekleefd. Een pure schande”, aldus  advocaat Walter Van Steenbrugge.

Lees meer