10
BELGAONTHESPOT

Evenveel mannen als vrouwen in nieuw jong stadsbestuur van Oostende: maak kennis met de nieuwe ploeg

In Oostende is nu ook een gezicht geplakt op de nieuwe coalitie van Open VLD, Groen, N-VA en CD&V. Het wordt een jonge ploeg met heel wat nieuwkomers. 

Grootste verrassing is Silke Beirens (Groen) die de plaats inneemt van Wouter De Vriendt. Hij blijft kamerlid en zal de gemeenteraad voorzitten. Bij Open VLD werd voor vernieuwing gekozen en komt Hina Bhatti in het college en niet Martine Lesaffre. “Als we voor vernieuwing pleiten, moeten we dat zelf ook toepassen”, zegt Tommelein. We stellen de schepenen even aan u voor.

Bart Tommelein (Open VLD)

De nieuwe burgervader hoeft weinig introductie. Hij blijft nog Vlaams minister tot de nieuwe regering gevormd wordt en laat zich zo lang vervangen door partijgenoot Kurt Claeys. Danick Minne komt daardoor even als schepen in het college. Tommelein (56) zal naast de veiligheidstaken, ook toerisme en citymarketing, personeelsbeleid, communicatie en participatie, financiën en begroting op zich nemen.

10
BELGA

Björn Anseeuw (N-VA)

Björn Anseeuw (42) is Vlaams parlementslid en de kopman van N-VA in Oostende. Hij krijgt een belangrijk takenpakket als schepen van ‘Openbaar Domein en Stadsvernieuwing’ en krijgt onder meer openbare werken, groenvoorziening, stadseigendommen, netheid en afvalbeleid in zijn portefeuille. Hij zal ook verantwoordelijk zijn voor het dossier van het Thermae Palace Hotel. “Dat wordt een grote en mooie uitdaging. De druk is enorm hoog, ook wat de andere bevoegdheden zoals mobiliteit betreft, maar we willen de knopen eindelijk ontwarren. De lat ligt hoog, maar zo heb ik het graag”, aldus Anseeuw.

10 Björn Anseeuw.
JVK Björn Anseeuw.

Silke Beirens (Groen)

Silke Beirens (37) is een van de verrassingen van het nieuwe college. Ze is na de verkiezingen nog maar bevallen, maar wil er als kersverse mama onmiddellijk invliegen. Ze is momenteel projectcoördinator bij POM West-Vlaanderen en ondersteunt startende bedrijven. Daarvoor was ze zelf ondernemer en werkte ze ook al drie jaar op dienst Samenleven van de stad waardoor ze al ervaring heeft met enkele beleidsdomeinen. Ze wordt bevoegd voor Klimaat en Energie, kinderopvang, gelijke kansen, diversiteit en dierenwelzijn. “Dit is ook voor mij een verrassing. Ik had niet verwacht dat ik zoveel stemmen zou halen. Ik heb al heel wat kennis opgedaan bij de administratie en zal vanuit die kennis ook vertrekken.”

10 Silke Beirens baatte eerder De Lunchbar uit.
Foto Timmy Van Assche Silke Beirens baatte eerder De Lunchbar uit.

Kurt Claeys (Open Vld)

Kurt Claeys (45) werd schepen in de vorige legislatuur in opvolging van Bart Tommelein. Hij blijft bevoegd voor ‘Ruimte en Wonen’. Hij focust zich de komende bestuursperiode naast ruimtelijke ordening ook op wonen, stadsontwikkeling en onroerend erfgoed. Het is nieuw dat die bevoegdheden gebundeld worden bij één schepen. De architect zal de eerste maanden wel eerst mogen proeven van het burgemeesterschap.

10 Kurt Claeys.
BELGA Kurt Claeys.

Charlotte Verkeyn (N-VA)

Deze 29-jarige advocate en jonge mama krijgt onmiddellijk een belangrijke portefeuille in handen. Ze wordt onder meer verantwoordelijk voor economie, werk, haven en luchthaven. Toch enkele uitdagende dossiers in een stad als Oostende. “Ik zie het wel zitten. Het is zeker een uitdaging. De bevoegdheden spraken me wel aan. Ik zit al enkele jaren in het havenbestuur waardoor ik ook al weet hoe het er aan toegaat. Er liggen veel grote dossiers op tafel. Het zal dus belangrijk zijn om er direct in te vliegen en te kijken wat nodig is”, vertelt Verkeyn. De nieuwe schepenen mogen zich aan een stevige oppositie verwachten. “Daar heb ik geen schrik voor.”

10 Charlotte Verkeyn met Open VLD’er Jean Surmont.
BELGA Charlotte Verkeyn met Open VLD’er Jean Surmont.

Bart Plasschaert (CD&V)

CD&V krijgt als kleinste partij van het klavertje vier één schepenzetel en verliest dus één schepen. Bart Plasschaert (58) kwam drie jaar geleden in het college. Hij haalde ook meer stemmen dan lijsttrekker Krista Claeys en krijgt daarom het schepenmandaat. Hij wordt opnieuw bevoegd voor Cultuur. Het is de eerste keer dat een schepen twee keer na elkaar op Cultuur blijft. Hij krijgt er weliswaar enkele belangrijke posten bij met sport, jeugd en kunstonderwijs. “Ik ben heel blij. De bevoegdheden liggen me heel goed. Ik was 20 jaar voorzitter van een sportclub en ken ook het kunstonderwijs goed”, vertelt de leerkracht Aardrijkskunde.

10 Bart Plasschaert.
Benny Proot Bart Plasschaert.

Hina Bhatti (Open Vld)

Hina Bhatti verraste de voorbije jaren als gemeenteraadsvoorzitter. Ze kon de soms hevige debatten tussen nationale kopstukken goed in banen leiden. Nu wordt ze schepen van Burgerzaken en Toegankelijkheid. Naast bevolking en burgerlijke stand krijgt Hina Bhatti ook ceremonieën, erediensten en begrafenissen, toegankelijkheid en beleid voor mensen met een beperking onder haar hoede. Als Oostendse met allochtone afkomst wil Tommelein ook een signaal geven. “Voor ons telt haal afkomst niet, we zijn allemaal Oostendenaar, maar we sturen zo wel een signaal dat ook mensen met een allochtone achtergrond kansen krijgen.” Hina zelf is blij met haar takenpakket. “Ik heb mij de voorbije jaren al ingezet voor toegankelijkheid. Het is ook de eerste keer dat het een aparte bevoegdheid is, die zal doorgetrokken worden naar alle beleidsdomeinen.”

10 Hina Bhatti.
Benny Proot Hina Bhatti.

Maxim Donck (N-VA)

Maxim Donck (29) is al gemeenteraadslid voor N-VA. De advocaat wordt de nieuwe schepen van ‘Samenleven’. Tot zijn takenpakket behoren onder andere de ontmoetingscentra, handhaving en preventie, de stadsmariniers en buurt- en wijkwerking.

10 Maxim Donck (links).
Timmy Van Assche Maxim Donck (links).

Natacha Waldmann (Groen)

Groen krijgt de sociale portefeuille in handen. Natacha Waldmann (39) wordt voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en schepen van ‘Welzijn en Zorg’. Ze focust zich onder andere op de zorgvereniging, het sociaal beleid, onderwijs en volksgezondheid. Ze is nu nog Zorgdirecteur bij vzw De Kade. “Het is de eerste keer dat de vroegere bevoegdheden van het OCMW gecombineerd worden met onder meer het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) en onderwijs. We zullen nu veel efficiënter kunnen optreden. Het SVK heeft bijvoorbeeld ook met armoede te maken. Er zijn heel wat uitdagingen, daarom stop ik ook met mijn huidige job. De eerste grote uitdaging wordt het oprichten van een zorgbedrijf. Ik zal beginnen met goed te luisteren naar de administratie. Wat moet behouden blijven, wat kan veranderen?”

10 Natacha Waldmann.
Benny Proot Natacha Waldmann.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anna Pauels

    Allee, ik wacht al zes maanden op een antwoord van Tommeleintje waarom met die energiemaatregelen de middenklasse uit de boot valt en dus vergeten wordt. Als je geen groene lening elke maand extra kan betalen is er voor de middenklasse geen regeling. Maar ik zal geen antwoord meer krijgen zeker, hij zal niet weten wat zeggen

  • Ludo Wouters

    De grootste partij zou altijd de burgermeester moeten leveren, maar niet als ze in kartel gaan of een 'stadslijst' maken. Moest je VDL niet kennen zou je niet eens weten dat hij SPA is. Stadslijst klinkt beter dan socialist of SPA.

Lees meer