2 Laurent Louis.
BELGA Laurent Louis.

Ex-parlementslid Laurent Louis veroordeeld voor negationisme

Voormalig Kamerlid Laurent Louis is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had in 2014 op zijn blog de holocaust geminimaliseerd.

Laurent Louis, die tussen 2010 en 2014 in de Kamer zetelde, schreef in 2014 op zijn blog: "Jean-Marie Le Pen heeft gezegd dat de gaskamers slechts een detail waren in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dat kan choqueren, maar als we er even over nadenken, is dat zo verkeerd? (...) Het is niet verboden om het bestaan van Jezus terug in vraag te stellen , of het verloop van andere historische evenementen (...). Het is daarentegen wel verboden om het bestaan van de gaskamers in vraag te stellen."

De passage kwam hem op een rechtszaak te staan. Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) had hem rechtstreeks gedagvaard en het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft zich bij de zaak gevoegd door zich burgerlijke partij te stellen, aan de zijde van andere organisaties. In die zaak is het vonnis nu gevallen. Zes maanden cel met uitstel krijgt hij, naast een boete van 18.000 euro en onverkiesbaarheid gedurende zes jaar. Hij moet ook de proceskosten betalen en wordt verplicht alle burgerlijke partijen een symbolische euro morele schadevergoeding te storten.

"Mijnheer Louis wist zeer goed dat zijn verklaringen, die de wreedheden begaan door het Duitse naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog minimaliseerden, tegen de wet indruisden. Maar hij heeft ze toch op zijn website gepubliceerd", las de rechter voor. "Tijdens de zittingen gedroeg mijnheer Louis zich in de manier van antwoorden overigens eerder als in het parlement dan voor de rechtbank. Hij toonde ook geen spijt tegenover de mensen die hij gekwetst had en toonde ook geen enkel berouw", vervolgde hij.

De burgerlijke partijen toonden zich verheugd over de uitspraak. "Politici beschikken over een belangrijk forum in de media. Ze zijn deels beschermd door hun 'parlementaire onschendbaarheid' en kunnen dus niet vervolgd worden voor meningen geuit in het parlement. Dat gaat niet op voor blogs en andere plaatsen. Negationistische uitspraken vormen trouwens een misdrijf, ze vallen dus buiten het kader van de vrije meningsuiting", verduidelijkte Patrick Charlier, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Louis kondigde al aan in beroep te zullen gaan.

'Jean-Marie Le Pen heeft gezegd dat de gaskamers slechts een detail waren in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dat kan choqueren, maar als we er even over nadenken, is dat zo verkeerd?'

Laurent Louis in 2014 op zijn blog

Relschopper

Laurent Louis was tot 2010 lid van de MR. Nadien stapte hij over naar de PP van Mischaël Modrikamen. Dat jaar belandde hij in het parlement, maar in januari 2011 werd hij uit de partij gezet. Louis richtte vervolgens een nieuwe partij op, MLD. In 2013 belandde hij in de Brusselse partij Islam, maar werd daar na een maand al buitengegooid.

Tijdens zijn periode als parlementslid stond Louis vooral bekend als relschopper. In maart 2014 antwoordde hij Elio Di Rupo in het parlement "Merci, monsieur le pédophile... heu, premier ministre". Hij werd voor die uitspraak - en voor het publiceren van een lijst van namen van pedofielen - door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 8 maanden cel en een boete van 1.200 euro met uitstel.

2 Laurent Louis in 2014 in de Kamer.
BELGA Laurent Louis in 2014 in de Kamer.

Lees meer