2 'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers.
Standaard Boekhandel 'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers.

Ex-patiënte ‘woedend’: “Psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma verpatst aan misdaadauteur Toni Coppers”

Traumapsycholoog dient zelf klacht in voor laster en eerroof

Met stijgende verbazing las een ex-patiënte van een Limburgse traumapsycholoog naar eigen zeggen afgelopen zomer het boek ‘Het vergeten meisje’ van de bekende Vlaamse misdaadauteur Toni Coppers. Want het verhaal leek een doorslagje van haar eigen leven. Nog groter werd haar verbazing toen de auteur uitvoerig de psycholoog bedankte met wie hij nauw had samengewerkt. Dat was háár traumapsycholoog. Ze stapt nu met een klacht naar de commissie die de deontologie van psychologen moet bewaken. “De psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma’s verpatst aan een misdaadauteur,” zo klinkt het boos. De psycholoog in kwestie, Erik De Soir, reageert onthutst: “Ik gaf Coppers enkel wat info over het werken met hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.” Ook Standaard Uitgeverij en de schrijver zelf ontkennen met klem.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De ex-patiënte wil graag bevestigen dat een klacht is ingediend, maar wil zeker niet met haar naam in de krant. “Want wat ik meegemaakt heb, is dan ook echt heel gevoelig,” vertelt ze. “Het gaat over het verlies van een kind, over een aanranding op jeugdige leeftijd en over incidenten op het werk. Daar loop je toch niet mee te koop? Alles is destijds in alle vertrouwen besproken met de psycholoog. Zo iemand is opgeleid om je te helpen, en dat met een heel strikte deontologie. Je mag er van uit gaan dat hij jouw problemen niet doorvertelt aan iedereen die het horen wil? Laat staan dat hij jouw ‘strafste anekdotes’ doorgeeft aan een misdaadauteur? Sinds deze zomer staan de moeilijkste momenten uit mijn leven in de boeken top 10.”

Mijn doodgeboren zoontje? Hij staat met naam en toenaam in een boek dat als fictie verkocht wordt

“Letterlijk, zelfs namen van familie en vrienden”

“Ik heb mijn dagboek naast het boek van Toni Coppers gelegd”, klinkt het verder. “Er zijn gewoon hele fragmenten letterlijk overgenomen. Zelfs de namen van mijn familie en vrienden staan er letterlijk in. De schrijver deed niet eens de moeite om eigen namen te verzinnen. Niet hij, maar ik ben de auteur van dit verhaal. Vrienden en familie die mijn verleden kennen, herlazen net als ik een donkere periode die we hadden meegemaakt. En ze spelen er nog zelf in mee ook.”

“Mijn doodgeboren zoontje? Hij staat met naam en toenaam in een boek dat als fictie verkocht wordt. En neen, ik ben niet de enige. Meer patiënten zijn er het hart van in. Heel hun verleden en al hun vertrouwelijke gesprekken plots weergegeven in een misdaadboek. Hoe ziek is dat?”

2 Toni Coppers en Erik De Soir tijdens de boekvoorstelling bij 'De Madammen' op Radio 2.
Radio 2 Toni Coppers en Erik De Soir tijdens de boekvoorstelling bij 'De Madammen' op Radio 2.

“Enkel over hypnose gepraat”

Traumapsycholoog Erik De Soir reageert onthutst op de klacht. “Ik viel vanmorgen uit de lucht toen ik vernam dat er klacht was ingediend tegen mij. Ik kan niet aanvaarden dat mijn reputatie schade berokkend wordt. Ik wil nog wel meegeven dat ik inderdaad een gesprek heb gevoerd met Toni Coppers, de auteur van ‘Het Vergeten Meisje’. Hij heeft me aangeschreven met de vraag of ik hem meer uitleg wilde geven in verband met het gebruik van hypnose. Dat heb ik ook gedaan. Maar ik heb met Toni Coppers alléén gesproken over hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.” Volgens De Soir was het patiëntendossier van de vrouw ook al vernietigd.

Ik voel mededogen voor de verliezen die zij in het leven geleden heeft en voor de schokervaringen die ze heeft moeten meemaken, maar ik zal in samenspraak met mijn raadsheer klacht neerleggen voor laster en eerroof

Erik De Soir

Intussen heeft de psycholoog laten weten zelf klacht in te dienen tegen de vrouw. “Ik kan het niet helpen dat een ex-cliënte zich meent te herkennen in dit verhaal", schrijft hij in een post op Facebook. “Ik voel mededogen voor de verliezen die zij in het leven geleden heeft en voor de schokervaringen die ze heeft moeten meemaken, maar ik zal in samenspraak met mijn raadsheer klacht neerleggen voor laster en eerroof”, stelt hij. 

“Het is jammer dat ik dit niet heb kunnen bespreken met de persoon waarvoor ik me jaren heb ingezet voor haar herstel”, klinkt het nog. En ook: “Ik zal me niet laten verzuren door dit verhaal en overeind blijven voor de vele mensen die mijn hulp nog dagelijks nodig hebben.”

Geen specifieke case

Standaard Uitgeverij en misdaadauteur Toni Coppers ontkennen eveneens met klem dat het boek gebaseerd zou zijn op bestaande dossiers van De Soir. De auteur bevestigt dat hij contact opnam met de bekende traumapsycholoog, waarna één uitvoerig gesprek volgde in zijn praktijk. “Daar heb ik hem gevraagd om me stap voor stap door een klassiek hypnoseproces te leiden. Zijn beschrijving heb ik samengevoegd met mijn andere research over het onderwerp (...) Tijdens dat lange gesprek is er op geen enkel ogenblik een naam van een patiënt gevallen, noch is er over een specifieke case van een van zijn patiënten gepraat.”

Vrolijke wijkagente

Het boek van misdaadauteur Toni Coppers gaat over een vrolijke jonge wijkagente. Als ze bij de routinecontrole van een woning een bloedbad aantreft, slaagt ze er niet in haar collega’s te alarmeren: ze gaat volledig in shock. Haar therapeut stelt hypnose voor om het trauma te helpen verwerken. Maar als tijdens de hypnose de deur van haar kindertijd opent, belandt ze in een nog grotere nachtmerrie - waarbij haar onverwerkte jeugdtrauma’s naar boven komen. Precies die trauma’s die de vrouw die nu klacht indient dus ook zou meegemaakt hebben. 

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Miek Peeters

    Erg moeilijk te geloven! Ik hoor veel verhalen van mensen die het vroeger moeilijk hebben gehad en de verhalen zijn, wat betreft de gebeurde feiten, wel vaker gelijkend op elkaar. Verder... Je zou als psycholoog wel heel dom moeten zijn om krak dezelfde namen door te geven, als je vertelt over iemand. En als auteur ook dom moeten zijn om deze te gebruiken. 30 jaar is trouwens de wettelijke duur dat een dossier moet worden bij gehouden. Het is dus niet toevallig vernietigd.

  • Charlene Willems

    @myrthe pass ik heb overlaatst toch medische dossiers opgevraagd van respectievelijk 25 en 15 jaar oud.

Lees meer