BELGA

Ex-rechtbankvoorzitster De Tandt vervolgd wegens corruptie

Het Brusselse parket-generaal zal Francine De Tandt, voormalig voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, vervolgen voor corruptie, maar een datum voor dat proces is er nog niet. Dat meldt Liliane Briers, woordvoerster van het Brusselse parket-generaal, in een reactie op berichtgeving in de kranten De Tijd en De Standaard.

Ook Robert P., een advocaat uit het Brusselse die eind jaren 90 profiteerde van gunstige vonnissen van De Tandt, zal mee gedagvaard worden in de corruptiezaak, bevestigt de woordvoerster van het parket-generaal.

Het Brusselse parket-generaal verdenkt de voormalige handelsrechtbankvoorzitster ervan dat ze onder één hoedje speelde met verschillende advocaten, onder wie meester Robert Peeters, en dat ze op bestelling voor hen gunstige vonnissen maakte. Het onderzoek naar die vermoedelijke praktijken ging in 2009 van start nadat bij een huiszoeking bij een medewerkster van Peeters een ontwerpvonnis van rechter De Tandt werd gevonden.

De Brusselse federale gerechtelijke politie maakte een verslag op en verwittigde toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck, die via een injunctie aan het Brusselse parket-generaal de opdracht gaf de zaak te onderzoeken.

Reeds veroordeeld
In januari 2013 kreeg ze reeds zes maanden cel met uitstel en 550 euro boete voor valsheid in geschrifte en schending van het geheim van het onderzoek. Maar bijna vijf jaar later wil het parket-generaal haar dus ook op de beklaagdenbank brengen voor de zwaarwichtige beschuldigingen van omkoping.

Mogelijk zullen nog meer mensen vervolgd worden, maar daarover moet de bevoegde openbaar aanklager van het parket-generaal nog beslissen.

Lees meer