Tiny Bogaerts

Ex-uitbater van brasserie The Palace twee jaar de cel in wegens fraude

De 50-jarige Michel R., voormalig uitbater van brasserie The Palace in Hasselt, is door de Hasseltse correctionele rechtbank wegens faillissementsfraude tot 2 jaar cel, 30.000 euro boete en 10 jaar handelsverbod veroordeeld. Een vermogensvoordeel van ruim 94.000 euro is verbeurd verklaard. Zijn onmiddellijke aanhouding is bevolen. De man had verzet aangetekend tegen een verstekvonnis van november vorig jaar, maar hij kreeg exact hetzelfde verdict te horen.

Hij opende in Hasselt brasserie The Palace, maar vanaf de eerste dag liep het mis. Uiteindelijk sloeg hij in de periode 2012-2013 een financiële put van maar liefst 1,2 miljoen euro. De brasserie in het protserige pand werd met veel bombarie geopend, maar na een dag moesten de deuren alweer dicht omdat de brandveiligheid niet in orde was.

"Hij betaalde geen huur, geen RSZ, geen BTW en geen leveranciers. Hij schond een eerder opgelegd handelsverbod dat het Antwerpse hof van beroep in oktober 2012 had uitgesproken. De boekhouding bleek niet in orde. Hij deed laattijdige aangifte van het faillissement en hij droeg de BTW niet af voor een totaal van 94.000 euro. Er verdwenen kasgelden, waarvoor hij geen verantwoording aflegde. Er had 71.000 euro in kas moeten zitten, " aldus de openbaar aanklager. Enige tijd nadien verhuisde hij naar Spanje, maar keerde vervolgens terug. Na het verstekvonnis werd een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

"De man is niet aan zijn proefstuk. Een ander project van hem, Astoria Palace in Knokke, is ook failliet verklaard, " aldus de substituut-procureur.

De Hasseltse rechtbank was niet mild voor Michel R. en zag geen nut in probatie-maatregelen, omdat hij in het verleden al voorwaardelijke celstraffen had gekregen, maar geen lessen daaruit had getrokken. Aan de curator moet Michel R. ruim 71.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees meer