2 Illustratiefoto. Nieuwe cijfers over alcoholgebruik bij jongeren tonen aan dat elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis zijn beland na alcoholmisbruik.
Shutterstock Illustratiefoto. Nieuwe cijfers over alcoholgebruik bij jongeren tonen aan dat elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis zijn beland na alcoholmisbruik.

Expert na onthutsende cijfers over dronken jongeren op spoed: “Bierlobby houdt optrekken van leeftijdsgrens tegen”

Sensibilisering alleen om alcoholgebruik bij jongeren en ouderen tegen te gaan is onvoldoende. Dat zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol (VAD). Efficiënte maatregelen zoals het optrekken van de leeftijdsgrens worden echter tegengehouden door de bierlobby, aldus de experte.

Nieuwe cijfers over alcoholgebruik bij jongeren tonen aan dat elke dag gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis zijn beland na alcoholmisbruik. Volgens Geirnaert wordt de groep jongeren die drinkt kleiner, maar gaat de groep die wel drinkt steeds meer drinken. En dat is problematisch. “Elke jongere met een alcoholintoxicatie is er een te veel”, waarschuwt ze.

“Verboden vrucht”

Toch zijn er volgens Geirnaert maatregelen die hun efficiëntie hebben bewezen, zoals het optrekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) toont zich evenwel geen voorstander. “Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker”, argumenteert de minister.

Die redenering klopt niet, klinkt het bij het expertisecentrum. “In Nederland had men 5 à 10 jaar geleden veel meer comazuipers dan vandaag. Tot ze de leeftijdsgrens hebben opgetrokken. Toen is het aantal wel degelijk gedaald”, legt Geirnaert uit.

2 Maggie De Block (Open Vld)
Jan De Meuleneir/Photo News Maggie De Block (Open Vld)

“Hogere prijs, minder reclame”

Andere maatregelen waar de VAD voor pleit zijn een verhoging van de prijs van alcohol en het aan banden leggen van reclame voor alcohol. “Alcohol moet duurder zijn dan frisdrank of water. Dat is nu niet het geval”.

Maar volgens Geirnaert worden alle efficiënte maatregelen tegengehouden door de in ons land machtige bierlobby. “Sensibilisering is oké, maar met sensibilisering alleen kom je er niet”.

Ouders 

Ook voor ouders is volgens Geirnaert een belangrijke rol weggelegd. “Jongeren kopiëren volwassen gedrag. Wat kun je verwachten van kinderen als hun ouders en grootouders steeds meer drinken. Alcohol heeft een plaats, op speciale momenten en in beperkt gebruik. Maar niet dagelijks, en niet in grote hoeveelheden”, stelt de verslavingsexperte.

Meer lezen over het toenemende drankmisbruik onder jongeren? Dat kan in dit artikel op HLN+.

60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Claudia Rosseel

    Zou het optrekken van de leeftijdgrens dit soort jongeren van de drank houden? Als drank thuis gewoon te vinden is?

  • Els Vervoort

    6 miljoen euro waren de aandelen van Dehaene waard die hij gekregen heeft als bestuurder van Inbev. Moet er nog bier zijn? Eén grote corrupte bende dieven zijn dergelijke politici. Zijn er trouwens andere? En wij worden als een citroen uitgeperst. De geloofwaardigheid van de politiek zou er goed bij varen mocht men politici verbieden om na hun mandaat in bedrijven te gaan zetelen. Nu is het corruptie!

Lees meer